Kijk-tip: The Handmaid's Tale

Golden Globes, Emmy Awards; The Handmade's Tale viel met het eerste seizoen al stevig in de prijzen. Hulu- een streamingdienst zoals Netflix, maakte de serie, gebaseerd op het boek van Margaret Atwood. Inmiddels zijn de eerste twee afleveringen van het tweede seizoen gelanceerd.

Foto: Samira Wiley en haar vrouw Lauren Morelli op de première van het tweede seizoen, op 19 april in Hollywood, bron: Shutterstock

Het goeie nieuws is dat de serie niet meer alleen in Amerika te zien is: Videoland biedt vanaf afgelopen november het eerste seizoen aan, en heeft ook de eerste twee afleveringen van het tweede seizoen beschikbaar. Vanaf nu zie je elke week een nieuwe aflevering op donderdag, de dag na uitzending in de Verenigde Staten.

Het verhaal:

De serie vertelt over het leven in Gilead, een totalitaire samenleving in de restanten van een door oorlog verscheurde Verenigde Staten. Door milieuvervuiling en overdraagbare ziekten zijn nog weinig vrouwen vruchtbaar en daalt het geboortecijfer. Vrouwen die nog vruchtbaar zijn worden ontdaan van al hun rechten en krijgen zelfs een nieuwe naam. Hun taak: het baren van kinderen.

Eén van die vrouwen is hoofdrolspeelster June (gespeeld door Elisabeth Moss). Na haar gevangenschap krijgt zij de naam 'Offred' toegewezen, letterlijk vertaald naar 'Van Fred', de naam van haar commandant. Offred is door hem en zijn vrouw tot seksuele dienstbaarheid gedwongen, in een laatste wanhopige poging om de verwoeste wereld te herpopuleren. In deze angstaanjagende samenleving, waar slechts één verkeerd woord het eind van haar leven zou kunnen betekenen, navigeert Offred tussen de commandanten, hun wrede vrouwen en haar mede-dienstmeisjes. Met maar één doel: overleven en haar dochter terugvinden die van haar is afgenomen.

Naast Elisabeth Moss (die je misschien kent van Mad Men) zie je Alexis Bledel (Gilmore Girls). Zij speelt Ofglen/Emily. Ze is gescheiden van haar vrouw en zoon, die naar Canada hebben kunnen vluchten. Als ze wordt betrapt op het hebben van een affaire met een andere vrouw in Gilead, wordt ze gruwelijk gestraft; homoseksualiteit is uit den boze.

Geruchten gaan dat in het tweede seizoen haar vrouw en zoon te zien zijn.

Ook gaan we de moeder van June ontmoeten, gespeeld door Cherry Jones. In het echte leven is zij getrouwd met filmmaker Sophie Huber en een fanatiek voorvechter van gay rights.

Samira Wiley (OITNB) speelt de beste vriendin van June/ Offred, Moira. In een interview met de New York Times zegt zij: 'Er zijn zoveel LHBT-jongeren die denken dat ze fout zijn. Dat breekt mijn hart. Juist voor hen wil ik een voorbeeld, een rolmodel zijn.' Samira trouwde in maart 2017 met Lauren (lees hier meer over hun trouwdag).

In 2015 sprak Judith Snijders Samira voor Zij aan Zij. Ze was zich toen al heel erg bewust van haar voorbeeldfunctie: 'Ik hoor vaak mensen uit de entertainmentwereld roepen 'Oh ik ben geen rolmodel hoor. Mensen kijken niet tegen mij op en het is niks voor mij'. Ik vind het erg naïef om daarvan uit te gaan. Wanneer je bij het grote publiek bekend bent dan ben je automatisch een rolmodel, of je dat nu wil of niet. Ik wil die rol ook graag op mij nemen, want het is iets dat komt met het succes van de serie. Op Twitter krijg ik vaak berichtjes van jonge meiden die schrijven dat ze niet geaccepteerd worden door hun ouders, maar dat ze dankzij mij en de serie zichzelf in ieder geval accepteren zoals ze zijn. Dat is iets ontzettend krachtigs en dat maakt mij ongelooflijk trots. Of beter gezegd, ik voel me vereert dat ik in deze positie verkeer. Ik ben een rolmodel and I wanna make sure that I'm a good one. Ik doe mijn best om mensen te laten zien dat het oké is wanneer ze zichzelf zijn. Hopelijk beseffen mensen ooit dat je seksuele geaardheid maar een gedeelte is van wie je bent, je bent nog zoveel meer dan dat.'

Het Zij aan Zij-interview met Samira Wiley lees je hier.

 

The Handmaid's Tale is heftig en schokkend. Maar het is ook fantastisch gemaakt. Het verhaal grijpt je naar de strot, en je vraagt je ergens af hoe ver onze huidige samenleving af staat van het leven in Gilead. Het is adembenemend, op alle mogelijke manieren. Onze voorspelling is dat ook het tweede seizoen wordt overspoeld met prijzen.

*

Reageer:

Recent nieuws:

Hoogstpersoonlijk: Verloren

'Wat is er mis met mij? Waarom word ik elke keer verliefd op mensen die niet bij mij passen? Hoe zal het deze keer 'fout' gaan?

Lees verder

Vakantiebestemmingen

Ben je al terug of ga je nog op vakantie? Wij vragen ons af: Wat is een perfecte bestemming voor twee moeders en hun jonge kids en/of een (verliefd) vrouwenstel? Waar ga jij heen voor dat ultieme vakantiegevoel?

Lees verder

AIDS 2018

Het is de grootste jaarlijkse aidsconferentie ter wereld, dit jaar voor de tweede keer in Nederland. In de RAI Amsterdam worden van 23 t/m 27 juli 18.000 deelnemers vanuit de hele wereld verwacht.

Lees verder
Meer nieuws Meer achtergrond