Roze eenzaamheid

LHTBI's hebben een verhoogde kans op eenzaamheid. Negatieve reacties op hun seksuele geaardheid en onveiligheid worden als mogelijke oorzaken genoemd. Ook het minder vaak hebben van vaste relaties of kinderen. Toch is er over de precieze aantallen en oorzaken van eenzaamheid onder deze doelgroep weinig bekend.

Een onderzoek van Movisie (Hanneke Felten, 2015) laat zien dat lesbische vrouwen, homo's, biseksuelen en transgenders gemiddeld een groter risico lopen om zich eenzaam te voelen dan hetero's. Er zijn tegelijkertijd grote verschillen binnen de LHBT-groep: onder meer jongeren, ouderen en vluchtelingen lopen meer risico.

Heel gemiddeld genomen geeft 20 tot 25% van de LHBTI's aan zich regelmatig eenzaam te voelen. Eenzaamheid gedefinieerd: het ontbreken van waardevolle sociale contacten. Het kan betekenen dat je weinig mensen om je heen hebt maar het kan ook zijn dat je je eenzaam voelen in het contact met anderen.

Gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot risico voor de gezondheid. Het kan leiden tot een slecht immuunsysteem, verhoogde bloeddruk en tot klachten zoals stress, slapeloosheid en dementie bij ouderen, depressie en suïcide. Eenzaamheid aanpakken klinkt ook nog eens een stuk makkelijker dan het is. (bron: Movisie. Lees hier meer.)

Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, organiseert op 31 mei het programma 'Roze Eenzaamheid' over eenzaamheid binnen de LHTBI-community. Minority stress, het verborgen houden van je identiteit, social media gebruik en de regels van de scene worden genoemd als mogelijke oorzaken van eenzaamheid onder LHTBI's. Er zal gesproken worden met wetenschappers, beleidsmakers en mensen uit de praktijk. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we het verminderen?

Volg het programma op 31 mei hier via de livestream.

Meer details (hier) in de kalender.

Praat mee op ons forum over dit onderwerp.

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden