Ander woord voor 'lesbisch'

We kregen een mailtje met de vraag:

Wat voor andere woorden zijn er voor 'lesbisch'? Ik vind 'pot' te agressief, 'lesbisch' te stoffig. Ik zoek een betere aanduiding voor het feit dat ik op vrouwen val.

We schreven daar al eens een artikel over: 'Lesbiaans anno nu', lesbo-taal- en is die er nog wel?

In 1991 schreven Hanneke Kunst en Xandra Schutte samen het boek Lesbiaans, Lexicon van lesbotaal. 'De dames moeten veel lol hebben gehad tijdens de research en het schrijven van dit boekje! Al vermoed ik dat al dat zoeken in stoffige archieven ook de nodige niesbuien heeft opgeleverd. Al lezend ging ik van 'interessant, dit wist ik niet', tot 'deze ken ik' en 'huh, wat is dit nou weer?' Divers, grappig en gedegen. Het is mooi dat er al die woorden zijn voor iets waarvoor ik opgroeiend geen woorden kende. Ik scharrelde het 'woordenboek' nog eens door, pikte er een paar opmerkelijke termen uit en vroeg me af hoe het er nu voor staat. Is er veel veranderd?' Lees het artikel hier!

In 2009 volgde de Lesbo-encyclopedie, onder redactie van Mirjam Hemker en Linda Huijsmans: Het boek geeft een uitgebreid beeld van het lesbische leven in Nederland. Over Anna Blaman, Andreas Burnier, Ien Dales, Annemarie Grewel, Barbara Barend, Frédérique Spigt, Claudia de Breij en vele anderen. 'De Lesbo-encyclopedie is een prachtig lees- en kijkboek, met feiten en foto's, herinneringen en herkenning. Maar bovenal is het een boek waarin de veelzijdigheid van het lesbische leven in al zijn bekende en onverwachte kanten zichtbaar wordt.' Hier lees je meer over het boek.

Anno 2018 vonden we dit vermakelijke filmpje op YouTube: Old Lesbians Try New Lesbian Slang

 

Lesbotaal: Hebben wij vandaag de dag nog (meer) van zulke woorden? Gebruik jij het woord butch of femme, lipstick lesbo, pot? En om terug te komen op de oorspronkelijke vraag: Wat is een ander woord voor lesbisch? Heeft het Nederlands een goed woord voor jouw geaardheid waar jij je bij thuis voelt? Roept u maar. Hieronder, op social media of via webredactie@zijaanzij.nl.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden