'Tussen Grewel en Fortuyn'

'Tussen Grewel en Fortuyn: Identiteit, herzuiling, privilege en verschil'

De hedendaagse discussie over 'identiteitspolitiek' heeft een lange voorgeschiedenis. Nieuw is de heftigheid van het debat. Tegenstanders stellen dat de aandacht voor, bijvoorbeeld, lhbt-emancipatie, 'links' ondermijnt en veroordeelt tot machteloosheid. In de Mosse-lezing 2018 zal Karin Spaink betogen dat 'identiteitspolitiek' een voortzetting is van de aloude machtsstrijd met andere middelen – maar vooral: met andere stemmen.

Identiteiten liggen volgens Spaink minder vast dan men denkt: de wereld is niet binair, identiteiten (en de definities daarvan) veranderen, kunnen met elkaar botsen, elkaar aanvullen of overlappen. Tussen man en vrouw, bijvoorbeeld, bestaat een baaierd aan mogelijkheden; seksuele preferenties zijn niet in graniet gehouwen; wat we onder 'kleur' en 'ras' verstaan verandert met de tijd; zelfs de definitie van 'handicap' is niet stabiel.

Dat identiteit fluïde is, betekent niet dat er geen basis overblijft voor gemeenschappelijkheid en politieke bondgenootschappen. Maar ons raster verdient verfijning, zo stelt Spaink. Wat hadden Annemarie Grewel en Pim Fortuyn gemeen, behalve de liefde voor schoothondjes?

 

Binnenkort op ZijaanZij.nl: Een interview met Karin Spaink. Spaink (1957) is schrijfster en columnist. Ze schreef onder meer over handicap en lichaamsbeleving, over seksueel geweld door vrouwen, over transseksualiteit, over de orenmaffia en – veel – over internet. Hier lees je meer over haar.

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA (LGBT Heritage). Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d'Ancona, Simone van Saarloos en Gert Hekma.

*

George L. Mosse (Berlijn 1918 – Madison 1999) was een vooraanstaande, liberale historicus van Duitse, Joodse komaf die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA. Hij deed onder meer onderzoek naar het Duitse nationaalsocialisme en de samenhang daarvan met mannelijkheid, joden- en homohaat. Op 20 september 2018 zou hij honderd zijn geworden.

Meer details van de Mosse-lezing 2018 vind je in de kalender.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden