Deel je herinneringen!

Van opstand naar party party party

Gay&Lesbian Nightlife in the Netherlands

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA LHBT erfgoed een speciaal online platform rondom het thema van 2018, opstand. We gaan proberen de opkomst van de homohoreca als gevolg van de succesvolle opstand van homomannen en lesbische vrouwen tegen kerk en staat te beschrijven op Historypin. Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig!

Op de eerste spontane homodemonstraties halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. We eisten een volwaardig bestaan. Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en tas met teksten als Liever Lesbies of Flikker. Met elkaar vierden ze eendrachtig hun bevrijding in de talloze meer en minder roemruchte bars en discotheken die openden. 

De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal een succes, gelijke rechten zouden volgen. 

Tijdens de aids-crisis in de jaren tachtig moesten veel etablissementen sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Vervolgens werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homohoreca.

Helemaal weg is het roze uitgaansleven gelukkig niet.

Vrijwel iedereen uit onze community heeft bijzondere herinneringen aan de kroegen, disco’s, darkrooms en legendarische feesten van de afgelopen veertig jaar. Help mee met IHLIA om deze geschiedenis vast te leggen op Historypin!

Wil je weten hoe? Kijk voor meer informatie op de site van IHLIA.

De Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober 2018 keren we terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw (nou en of!), kruitdampen (nou, viel mee), hoefgetrappel (van politiepaarden) en fakkels (heksennacht!)… tot stil protest (hiv/aids).

Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met duizenden culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

* T-shirt ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van lesbisch café Saarein in 1983, tekening van Saarein vrouwencollectief gemaakt door Peti Buchel.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden