Deel je herinneringen!

Van opstand naar party party party

Gay&Lesbian Nightlife in the Netherlands

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA LHBT erfgoed een speciaal online platform rondom het thema van 2018, opstand. We gaan proberen de opkomst van de homohoreca als gevolg van de succesvolle opstand van homomannen en lesbische vrouwen tegen kerk en staat te beschrijven op Historypin. Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig!

Op de eerste spontane homodemonstraties halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. We eisten een volwaardig bestaan. Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en tas met teksten als Liever Lesbies of Flikker. Met elkaar vierden ze eendrachtig hun bevrijding in de talloze meer en minder roemruchte bars en discotheken die openden. 

De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal een succes, gelijke rechten zouden volgen. 

Tijdens de aids-crisis in de jaren tachtig moesten veel etablissementen sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Vervolgens werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homohoreca.

Helemaal weg is het roze uitgaansleven gelukkig niet.

Vrijwel iedereen uit onze community heeft bijzondere herinneringen aan de kroegen, disco’s, darkrooms en legendarische feesten van de afgelopen veertig jaar. Help mee met IHLIA om deze geschiedenis vast te leggen op Historypin!

Wil je weten hoe? Kijk voor meer informatie op de site van IHLIA.

De Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober 2018 keren we terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw (nou en of!), kruitdampen (nou, viel mee), hoefgetrappel (van politiepaarden) en fakkels (heksennacht!)… tot stil protest (hiv/aids).

Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met duizenden culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

* T-shirt ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van lesbisch café Saarein in 1983, tekening van Saarein vrouwencollectief gemaakt door Peti Buchel.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Laatste kans! Happiest Season

'Ik wil dat mensen zien hoe leuk het is als twee meisjes verliefd zijn op elkaar.' De romantische kerstkomedie met Kristen Stewart en Mackenzie Davis verdwijnt binnenkort van Netflix!

Lees verder

Horoscoop december 2021

'Probeer niet al te wanhopig op zoek te gaan naar liefde en aandacht, maar houd je eens wat meer bezig met wat jij zoekt in een vrouw.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Gayer dan verwacht

'Ruim een jaar lang fixeerde ik mij elke maand op alles in de media wat met vrouwen die op vrouwen vallen te maken had. (…) Ook in München blijf nog even fijn in mijn eigen gay bubbel.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden