TV: Vrouw op Mars

Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze normale dingen te mogen doen. Vanaf 11 oktober zet de 6-delige BNNVARA-televisieserie Vrouw op Mars deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

Voor Fidan Ekiz was het maken van Vrouw op Mars ook een eye-opener: 'Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Ik moest meteen aan de Dolle Mina's denken. Woeste vrouwen die op straat beha's verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden.'

Honderd jaar geleden nam Suze Groeneweg als eerste vrouw, tussen 99 mannen, plaats in de Tweede Kamer. Welke emancipatiestrijd ging daaraan vooraf? En wat gebeurde er daarna met de gelijkstelling tussen mannen en vrouwen? De televisieserie Vrouw op Mars vormt een canon van de eerste en tweede feministische golf. Want wie kan zich nog voorstellen dat gehuwde vrouwen pas na 1956 zelf een bankrekening mochten openen, vrouwen in overheidsdienst tot in de jaren 70 op de dag van hun huwelijk werden ontslagen, het niet belangrijk was of een vrouw ook van seks genoot en dat 98% van de gehuwde vrouwen als beroep huisvrouw had?

De webserie van Vrouw op Mars gaat verder waar de televisieserie eindigt. Wie strijden anno nu voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? In een serie videoportretten vertellen onder meer Marianne Thieme, Margo Reuten, Clarice Gargard en Sahil Amar Aïssa over hun werk, hun leven, en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.

In de podcastserie van Vrouw op Mars maakt Willemijn Veenhoven de verbinding tussen de verschillende generaties vrouwen door in gesprek te gaan met bekende moeders en dochters als Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen Hilbrand, en met Milou Deelen en haar moeder Barbara van Beukering. Ze praat over hun persoonlijke dilemma's op het gebied van vrouwenemancipatie. Hoe kijken ze naar elkaars generatie? Herkennen ze discussies die spelen in de politiek of thuis op de bank? En is er veel veranderd?

Vrouw op Mars is vanaf donderdag 11 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Na elke aflevering staan aanvullend in de webserie portretten met hedendaagse feministen online en is er daarnaast wekelijks een nieuwe podcast te beluisteren via vrouwopmars.bnnvara.nl waarin moeders en dochters/zoons centraal staan.

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden