Transgender Gedenkdag

Wereldwijd zijn er het afgelopen jaar 369 mensen vermoord om hun transgender-zijn. De nationale Transgender Gedenkdag op 18 november in Lelystad staat stil bij de slachtoffers.

Transgender Netwerk Nederland: Naomi Hersi, een 36-jarige trans vrouw uit Londen werd op 18 maart 2018 door haar date gedrogeerd en met een gebroken fles om het leven gebracht. Ook de Braziliaanse Fernando Lino da Silva staat op de lijst die werd gepubliceerd door de organisatie Transgender Europe. De 21-jarige trans man was op 19 oktober 2017 thuis tv aan het kijken toen hij werd neergeschoten.

Het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe houdt bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie, maar veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert.

De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland.

Op zondagmiddag 18 november is er om 15.00 uur een landelijke herdenking in Lelystad, in het theater Agora Lelystad. De namen van de 369 slachtoffers die we kennen worden dan voorgelezen. Ook zal Transgender Netwerk Nederland onderzoek naar de veiligheidssituatie van transgender personen in Nederland presenteren. Daarnaast is er muziek en dans, en een theatervoorstelling van Mounir Samuel. Door het centrum van Lelystad hangen linten in de kleuren van de transgendervlag in bomen, met daarop de namen van de slachtoffers. De herdenking wordt georganiseerd door het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.

Vorige edities van de landelijke Transgender Gedenkdag waren onder andere in Zwolle (2017), Groningen (2012), en Utrecht (2010). 

Op dinsdagavond 20 november is er traditiegetrouw bij het Homomonument in Amsterdam ook een herdenking. Deze vindt plaats om 19.00 in de Westerkerk.

De Internationale Transgender Gedenkdag alias Transgender Day of Remembrance (TDoR), vindt jaarlijks plaats op 20 november. Op deze dag wordt stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie en aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders.

De internationale transgender gedenkdag is in 1999 bedacht door Gwendolyn Ann Smith, een transvrouw die onder andere columniste is. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd om de moord van Rita Hester te herdenken. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo'n 185 steden in meer dan 20 landen.

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden