Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag voor solidariteit met LHBTI-leerlingen op scholen.

COC: Op vrijdag 14 december wordt op bijna 900 Nederlandse schoollocaties (vo en mbo) Paarse Vrijdag gevierd. Leerlingen en docenten dragen die dag paars om te laten zien dat ze oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties. Dat Paarse Vrijdag nog hard nodig is, blijkt uit een onderzoek van COC en Columbia University (hier lees je meer).

Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC's GSA Netwerk. De letters GSA staan voor Gender & Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, gender identiteiten en gender expressies. De GSA-leerlingen vragen hun medeleerlingen en docenten om die dag paars te dragen om te laten zien dat zij wél vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn op school. GSA's konden gratis actiepakketten opvragen bij COC Nederland. 

De actiepakketten bevatten in totaal een half miljoen paarse polsbandjes en andere gadgets om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.

4 de liefde
Paarse Vrijdag is dit jaar extra feestelijk en heeft als thema: '4 de liefde'. Veel scholen houden paarse pauzeparty’s en delen paarse suikerspinnen of cupcakes uit. Ook gaan GSA’s de klassen langs om over gender- en seksuele diversiteit met leerlingen te praten of organiseert de school les over het onderwerp. 

Columbia University en COC presenteren donderdag, aan de vooravond van Paarse Vrijdag, een onderzoek naar de ervaringen van LHBT-leerlingen op middelbare scholen. Het onderzoek geeft een beeld van de positie van LHBT-leerlingen en van wat wérkt om van scholen een veilige plek te maken waar álle leerlingen zich prettig voelen.

Lees hier: LHBT-leerling heeft het zwaar op Nederlandse school.

GSA Netwerk
Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. De GSA's worden ondersteund door het COC. Meer informatie op www.gsanetwerk.nl

*

Bron en foto's: COC.nl

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden