Parels botenparade

Samenwerkende partijen en organisaties met bijzondere jubilea. Het zijn deze twee elementen die dit jaar centraal staan tijdens de botenparade van Pride Amsterdam 2019. De zogenoemde ballotage-commissie van de pride heeft zondagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in de A'DAM Toren, de 80 boten bekend gemaakt die komende Pride-editie mogen meevaren door de Amsterdamse grachten.

Ballotagecommissie Botenparade

De ballotagecommissie had ook dit jaar weer een moeilijke taak. 'Door samen op te trekken is er veel in de wereld veranderd', vertelt voorzitter Frits Huffnagel van Pride Amsterdam. 'Het is een belangrijk jubileum dat we gaan vieren en herdenken. Daarom vinden we het dit jaar extra belangrijk om boten te laten meevaren die vanuit samenwerkende partijen zijn ontstaan. En dat geldt dus ook voor partijen die dit jaar een jubileum vieren.'

 

'Het thema van Pride Amsterdam is 'Remember the past, create the future'. 'Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York City uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging'.

Lees hier meer over Pride 2019.

 

Parels Botenparade 2019

De voorzitter van Pride Amsterdam wijst er op dat de organisatie enorm trots is dat er weer zichtbaar negen dagen lang Pride mag worden gevierd. 'We beginnen met de Pridewalk, vieren feest op de Dam en ruim een week lang zijn er honderden inhoudelijke activiteiten. De Botenparade is voor de meesten het hoogtepunt en echt uniek. Er varen dit jaar dan ook weer een aantal bijzondere parels van boten mee. Bijzondere boten met een belangrijke boodschap. Want ondanks alle feestvreugde - Pride is en blijft een festival met inhoud.' Er waren ook dit jaar weer meer aanmeldingen om te varen, dan het aantal beschikbare plekken. In totaal varen 80 boten met een LHBTI-boodschap mee. Een aantal bijzondere boten op een rijtje:

Nederlandse Sportboot

Na de succesvolle deelname van de roeibond in 2016 en 2018, is het de bond dit jaar gelukt - samen met de Pride Amsterdam commissie Pride & Sports en in samenwerking met NOC*NSF, om maar liefst 16 collega-sportbonden mee aan boord te krijgen. Het is een unicum en belangrijke stap dat de sportbonden als collectief zichtbaar meevaren.

Hoger Onderwijs boot

Een boot van de onderwijsinstellingen HvA, de UvA, de VU en InHolland. Met de deelname willen ze laten zien dat iedereen welkom is in het hoger onderwijs en dat je mag zijn wie je wilt zijn. Nooit eerder namen onderwijsinstellingen zo eenduidig positie in. Ook historisch: De twee hogescholen komen met deze deelname uit de kast.

Politieke boot

Gezamenlijke boot van de politieke partijen D66, VVD, CDA, SP en PvdA. Het is de eerste keer dat de politieke partijen gezamenlijk op één boot staan. Volgens de partijen leert '50 jaar Stonewall' ons dat wanneer mensen de handen ineen slaan, er verandering op gang komt. Samen doen. Samen werken aan een nog mooiere toekomst. Soms moet je daarvoor de eigen idealen opzij zetten, vandaar de gezamenlijke boot.

Equal Rights Coalition-boot

De Equal Rights Coalition (ERC) is de allereerste intergouvernementele groep van 40 landen, gewijd aan de bescherming van de rechten van LHBTI's. Met de deelname wil de organisatie laten zien aan de LHBTI-community, dat er veilige plekken zijn in de wereld, waar de overheid en samenlevingen hun rechten erkennen, waar ze welkom zijn en klaar staan om hen te verdedigen.

Pride House Tokio

De Olympische Spelen 2020 worden gehouden in Tokio. Lokale activisten hebben het initiatief genomen om een zogenoemd 'Pride House' te organiseren tijdens deze Spelen, als officieel onderdeel van de Olympische Spelen. Het project heeft tot nu toe veel steun gekregen. Om de wereld te vertellen over dit initiatief, gaat de organisatie meevaren tijdens één van de belangrijkste prides van de wereld: Pride Amsterdam. 

OCW onderwijsboot

Sinds haar aanstelling maakt minister Van Engelshoven (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zich hard voor emancipatie, met speciale focus op de LHBTI-gemeenschap. De minister vindt het belangrijk om dit jaar met een onderwijsboot mee te varen om een positief en constructief signaal te geven. De minister stelt de boot open voor personen en LHBTI-organisaties die zich inzetten voor een veilige en diverse klas. Dolly Bellefleur vaart mee als eregast.

Stichting PANN

De bekende PANN-feesten bieden een veilige en leuke plek waar jongeren kunnen ontdekken wie zij zijn en hoe ze zich willen uiten. De organisatie wil met haar boot dit jaar met bewondering, waardering en respect stilstaan bij alle mensen en organisaties die zich de afgelopen 50 jaar in het bijzonder hebben ingezet voor de LHBTI-emancipatie.

Support Card 2019

Na het succes van vorig jaar, heeft Rabobank en Pride Amsterdam ook dit jaar weer een Support Card uitgegeven. De samenwerkende organisatie die meevaren onder de naam Trans Pride krijgen de Support Card 2019. Onder het motto 'Growing a better world together' stelt de Rabobank weer haar plek in de botenparade ter beschikking. De bank wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid op een andere manier tonen. De plek wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI's en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade.

Trans Pride wil met haar deelname de letter T in LHBTI centraal zetten. Trans organisaties Sehaq, TransAmsterdam, Transketeers, Transunited Nederland, Transcreen, Manish Cave, TNN en Proud werken hierin samen om één boot te maken waarop elke trans-persoon zichzelf kan voelen. Volgens de organisaties is de zichtbaarheid van deze groep van groot belang, met name die van transgender personen van kleur. Voor de Stonewall-rellen waren twee trans vrouwen van kleur, Sylvia Rivera en Masha P. Johnson, onmisbaar. Pride gaat niet alleen over het recht om te houden van wie je wilt, maar ook over het recht om te zijn wie je wilt.

Wie er allemaal nog meer meevaren lees je hier.

Over Pride Amsterdam

Pride Amsterdam wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI's in het bijzonder, waar ook ter wereld. Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI's. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen.

Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam. Pride Amsterdam wordt dit jaar van 27 juli tot en met 4 augustus gehouden. Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar: 'Remember the past, create the future'.

Bron en meer info: Pride Amsterdam

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden