Brandi wint Grammy's

De Grammy's zijn, vergelijkbaar met Oscars voor film, de belangrijkste muziekprijzen van het jaar. Vorige week werden de prijzen voor de 61ste keer uitgereikt. Brandi Carlile won maar liefst 3 van deze Grammy's. We hebben ons al eens vergaapt aan haar nieuwe clip waarin een lesbische relatie centraal staat (lees meer en bekijk 'm hier), het werd tijd om ons eens verder te verdiepen in deze Amerikaanse folk zangeres.

De openlijk lesbische Brandi Carlile werd geboren op 1 juni 1981 in Ravensdale, Washington. Carlile ontmoette Phil en Tim Hanseroth toen ze bij Seattle club speelde en bracht haar zelfbenoemde debuut uit met deze tweeling in 2005. Voor haar tweede follow-up album The Story, uitgebracht in 2007, brak ze door in 'the Billboard 200'. Voor haar zesde album uit 2015 The Firewatcher's daughter, ontving Carlile haar eerste Grammy nominatie voor beste Americana album.

Voordat de officiële Grammy ceremonie dit jaar begon op televisie, had Carlile al drie Grammy's gewonnen voor het beste American Roots optreden, de beste American Roots voor het nummer The Joke, en beste Americana Album voor By the Way, I Forgive You. Later in de avond wordt Carlile, de meest genomineerde vrouw en derde meest genomineerde artiest is van de Grammy Awards van dit jaar, geconfronteerd met een paar van de meest competitieve categorieën van de avond, inclusief album van het jaar, muzieknummer van het jaar, en plaat van het jaar. Alles bij elkaar had Carlile zes Grammy nominaties en daarvan drie Grammy's mee naar huis genomen.

Ondanks het feit dat Carlile is genomineerd juist vanwege haar muziekgenre op de grootste avond van de muziek, is het bijzonder dat 'Americana music' specifiek van een queer persoon is genomineerd in de algemene muziekcategorieën. Carlile reageert hierop in de Out magazine: 'Ik ben eigenlijk gewoon een lesbische kippenboer en moeder die op de één of andere manier is uitgenodigd op het feestje.' Ze verwijst met deze uitspraak naar haar tienerjaren. De singer-songwriter vertelt namelijk tijdens het ontvangen van de Grammy's: 'Ik kwam uit de kast toen ik 15 jaar oud was, toen ik op de middelbare school zat, en ik kan je garanderen dat ik nooit op feestjes werd uitgenodigd.' 

Uiteindelijk moest Carlile het opnemen tegen onder meer Janelle Monae, een andere queer vrouw, voor de categorie 'album van het jaar'. Kacey Musgraves, ook een country zangeres, ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Carlile over het politieke belang van 'The Joke'

Nadat Carlile een Grammy ontving voor haar nummer The Joke, werd zij geïnterviewd door The Guardian over wat dit nummer voor haar betekent. Volgens Carlile is dit nummer voor vrouwelijke jongens geboren in een tijd van hyper-masculiniteit, en voor meisjes die zichzelf niet gerepresenteerd kunnen zien op de grootste podia. Maar voor Carlile blijft de betekenis van The Joke constant veranderen. Daarbij kan het nummer worden gezien als een oproep tot actie om politieke verandering teweeg te brengen.

Terugkijkend heeft Carlile zichzelf altijd gezien als iemand met een genuanceerde kijk op liefde en  strijd, maar ze is wel illegaal getrouwd met haar vrouw in 2012, nog voor de afschaffing van de Defense of Marriage Act (DOMA) in 2015. Na de verkiezing van president Donald Trump realiseerde ze zich dat dit wel degelijk een revolutionaire daad was. 'Ik besefte dat ik elke dag politiek wakker word, als een gay moeder met twee dochters', zegt ze. 'Politiek handelen komt niet meer van buitenaf voor mij. Het komt vanuit wie ik ben.'

Wat kunnen we nog meer van Brandi Carlile verwachten?

Na haar ontvangst van de Grammy's gaf Carlile een interview waar ze vertelt over haar connectie met Janelle Monae op het podium, wat het voor haar betekent om te horen bij één van de meest succesvolle vrouwen in de muziek, en met welke andere vrouwelijke artiesten Carlile in de toekomst wil samenwerken. Bekijk het complete interview hier:

Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock.com

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden