Geaardheid en BMI

Afgelopen maand werd er een persbericht gepubliceerd van de University of East Anglia uit het Verenigd Koninkrijk over nieuw onderzoek dat constateert dat lesbische en biseksuele vrouwen een groter risico hebben om overgewicht of obesitas te hebben in vergelijk met heteroseksuele vrouwen. Het onderzoeksteam heeft data samengevoegd uit 12 nationale gezondheids-surveys uit het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 93.000 mensen hebben deelgenomen aan deze surveys, waarin de samenhang tussen seksuele geaardheid en body mass index (BMI) werden onderzocht. Dit is de eerste studie die onderzoek deed naar het mogelijke verband tussen seksuele geaardheid en BMI door het gebruik van bevolkingsgegevens in het Verenigd Koninkrijk.

Lesbische vrouwen en 'body positivity'

Ook volgens een minder recent onderzoek aan de universiteit van Boston, dat is gepubliceerd door het blad American Journal of Public Health, hebben lesbische vrouwen ruim twee maal zoveel kans op overgewicht dan heteroseksuele of biseksuele vrouwen. Dit onderzoek, waarbij 6000 vrouwen in de VS waren betrokken, is inmiddels al meer dan 12 jaar oud en daarom minder relevant. Volgens de onderzoekers lopen de vrouwen die kampen met overgewicht ook een veel groter risico op aandoeningen zoals diabetes of hart – en vaatziektes.

Maar zijn er dan ook verklaringen voor dit verschijnsel? En hoe zit het in Nederland? In 2016 deed gemeente Amsterdam een onderzoek waaruit blijkt dat 44% van de lesbische of biseksuele vrouwen overgewicht heeft ten opzichte van 32% heteroseksuele vrouwen in de stad.

Log in en lees meer, check jouw BMI, doe mee met onze eigen enquête en praat mee over het onderwerp.

Waarom hebben lesbische en biseksuele vrouwen meer kans op overgewicht?

 

De gegevens, die afkomstig zijn uit een grootschalige gezondheidsenquête, de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2016, zijn gebaseerd op enquêtes die zijn afgenomen bij 19- t/m 64-jarige homoseksuele mannen en lesbische/biseksuele vrouwen in de stad. Deze rapportage is

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden