Europese Verkiezingsdebat

COC Nederland: Bij de Europese verkiezingen staat veel op het spel voor LHBTI's in Nederland en de rest van Europa.

Hoe gaan de Europese politici er bijvoorbeeld voor zorgen dat geweld en discriminatie tegen LHBTI's in de hele Europese Unie wordt aangepakt?

Wat gaan ze doen aan de anti-LHBTI wet die in Litouwen van kracht is? Of aan de bedreigingen van de Hongaarse premier Orbán aan het adres van de LHBTI-beweging?

Gaan onze afgevaardigden in Brussel er voor zorgen dat jouw huwelijk of relatie met een partner van gelijk geslacht in de hele Europese Unie wordt erkend? 

En hoe denken de toekomstige Europarlementariërs eigenlijk over asielbeleid? Mogen LHBTI-asielzoekers bijvoorbeeld worden teruggestuurd naar een land als Egypte, waar LHBTI's worden vervolgd?

Je hoort het allemaal tijdens COC's Europese Verkiezingsdebat op vrijdagavond 5 april in TivoliVredenburg in Utrecht. 

Veel lijsttrekkers maken op die avond hun opwachting bij COC's Europese Verkiezingsdebat. Het COC heeft een primeur met dit eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese Verkiezingen van 23 mei 2019.

Namens GroenLinks neemt Bas Eickhout deel aan het debat. Hij is behalve lijsttrekker van GroenLinks ook lijsttrekker (Spitzenkandidat) van het Europese samenwerkingsverband van Groene partijen. Het CDA stuurt met Esther de Lange voor het eerst een lijsttrekker naar een COC-debat. Namens D66 doet lijsttrekker Sophie in 't Veld mee, zij is van de deelnemers het langst actief in het Europese Parlement.

De jongste deelnemer aan het COC-debat is de 34-jarige SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra. Ook de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Anja Hazekamp, en van 50PLUS, Toine Manders, doen mee aan het COC-debat op 5 april.

Verder nemen VVD en PvdA deel aan het debat, informatie over hun deelnemers volgt. Forum voor Democratie, PVV, ChristenUnie-SGP en DENK hebben onze uitnodiging tot deelname (nog) niet geaccepteerd.*    

Het debat wordt gepresenteerd door Clairy Polak, voormalig presentator van Nieuwsuur en Buitenhof. Polak maakte een groot succes van COC's nationale verkiezingsdebat in 2017.

Antihomowet
De vragen aan de lijsttrekkers worden gesteld door LHBTI's uit de hele Europese Unie en daarbuiten. Zo vraagt Hans uit Nederland hoe de politici geweld en discriminatie tegen LHBTI's gaan aanpakken. Tomas uit Litouwen wil weten wat de toekomstige Europarlementariërs gaan doen tegen de antihomowet in zijn land. Adrian uit Roemenië vraagt hoe partijen er voor gaan zorgen dat hij zich met zijn Amerikaanse echtgenoot, net als heteroseksuele echtparen, in de hele EU kan vestigen. En Nadia, die vluchtte voor LHBTI-vervolging in Egypte, wil weten of de partijen andere LHBTI-asielzoekers gaan terugsturen naar Egypte.

COC's Europese Verkiezingsdebat

  • Datum: vrijdagavond 5 april 2019
    • 20.00- 22.00 uur
    • inloop vanaf 19.30 uur
  • Locatie: TivoliVredenburg (Hertz Zaal, 7e verdieping) – Vredenburgkade 11 te Utrecht (direct naast Utrecht CS)
  • Toegang is gratis, dus wie eerst komt die eerst maalt – aanmelden op Facebook kan HIER (niet verplicht).

*) Aangezien zich in Nederland 24 partijen hebben aangemeld voor de Europese verkiezingen is voor het COC-debat een selectie gemaakt op grond van opiniepeilingen.

Ben jij erbij? Lees meer in de agenda en op de website van COC Nederland!

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Lust & Gratie

Lesbisch-cultureel tijdschrift in opgenomen in DBNL: 'Vrijwel alle intellectuele en artistieke lesbo's van naam leverden stukken. Vele bijdragen werden klassiek.'

Lees verder

Seksueel trauma

'Het ging als een waas aan me voorbij en tegelijk herinner ik me elk detail. Ook nu nog, 30 jaar later. Ik heb er zelf om gevraagd, ik heb ze hun gang laten gaan... Daar heb ik last van.'

Lees verder

rosetta.

Platform voor en door vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Opgericht om zichtbaarheid te vergroten en kennis en ervaring uit te wisselen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden