Regenbooggolf in de VS

Op 2 april 2019 won Lori Lightfoot de verkiezingen van miljoenenstad Chicago. Door haar overwinning is Chicago nu de grootste stad in de Verenigde Staten waar een openlijk lesbische, zwarte vrouw burgermeester is. Tijdens haar overwinningsspeech werd zij vergezeld door haar dochter Vivian en haar vrouw Amy Eshleman.

'Een zwarte lesbienne die de macht neemt in de op twee na grootste stad van het land is een historisch moment voor alle gemeenschappen die te vaak worden genegeerd in de Amerikaanse politiek', zei Annise Parker, de directeur van het Gay & Lesbian Victory Fund,  in een verklaring aan de Washington Blade. Parker werd zelf in 2009 verkozen als eerste openlijk lesbische burgemeester (Houston, TX). Parker zegt verder: 'Lori zal zeker gefocust blijven op de problemen waarmee Chicago wordt geconfronteerd. Maar aangezien ze de hoogstgeplaatste LGBTQ+ persoon is op dit moment - als burgemeester van een grote Amerikaanse stad – is ze nu ook één van de belangrijkste leiders om de politieke macht van de LGBTQ+ beweging uit te breiden en een sleutelfiguur voor emancipatie.'

 

 

Openlijk homoseksuele kandidaten zagen vergelijkbare overwinningen elders in het midwesten van de Verenigde Staten. Satya Rhodes-Conway werd de eerste openlijk homoseksuele burgemeester in de geschiedenis van de stad Madison, rapporteerde The Wisconsin State Journal. Daarnaast won Jolie Justus de 'mayoral primary', de voorverkiezingen voor het burgemeestershap van Kansas City, Montana, volgens het lokale nieuwscentrum 41 Action News. Als ze in juni de algemene verkiezingen wint, wordt zij de eerste openlijke LHBTQ+ burgemeester van Kansas City. Queer media en LHBTQ+ non-profitorganisaties zijn blij met de 'historische' overwinningen in Chicago, Madison en Kansas City en noemen het de Regenbooggolf van het Midwesten.

'Geen overwinning voor LGBTQ'ers'

Toch maken veel lokale bewegingen zich zorgen. 'Doe Chicago een plezier en bewaar alle enthousiaste berichten en artikelen over onze volgende burgemeester als zwarte lesbienne,' tweette Charlene Carruthers, de nationale directeur van het Black Youth Project 100. 'Lightfoot beschermt juist de systemen die onze gemeenschap schaden.' Carruthers bekritiseert Lightfoot's beweegreden vanwege haar verleden. De nieuwe burgemeester van Chicago werkte namelijk voorheen als openbaar aanklager en gaf de leiding aan de Chicago Police Board, een instantie die klachten over de politie behandelt.

Carruthers startte een #StopLightFoot campagne toen de populariteit van Lightfoot eind 2018 toenam. De #StopLightFoot movement wordt online beschreven als 'een groep jonge Black, Brown, Native, white queer, Trans en gender-niet-conforme organisatoren en mensen die van Chicago houden, en jarenlang hebben gewerkt aan kwesties als politiegeweld, gerechtigheid voor immigranten, LGBTQ emancipatie en meer.' De campagnevoerders beweren dat achter de progressieve façade van Lightfoot er een burgemeester schuilt die pro-politie en pro-criminalisering is. Ook beweert ze dat Lightfoot in het verleden respectloos is omgegaan met het verlies van Black Lives Matter activisten door geweld van de politie. 'Dit is geen overwinning voor LGBTQ'ers,' vervolgde Carruthers. 'We zullen Lori Lightfoot's presidentschap koste wat het kost moeten bestrijden.'

Openlijk lesbisch

Ondanks de tegenbewegingen heeft Lightfoot ook veel aanhangers, wat al blijkt uit de ruime meerderheid kiezers waarmee zij het burgermeesterschap won. Lightfoot won met meer dan zeventig procent van de stemmen van haar tegenstander Toni Preckwinkle, een andere Democrate met vergelijkbare progressieve ideeën. Volgens Benji Hart, ook betrokken bij de StopLightFoot-campagne, 'zijn veel mensen heel enthousiast over een zwarte queer vrouw in een machtspositie.'

Ook in Europa zijn er op dit moment een aantal LBTQ+ vrouwen werkzaam als burgemeester. Zo is de Zwitserse Corine Mauch in 2012 verkozen tot burgemeester van Zurich. Mauch is een sociaaldemocratisch politicus, de eerste vrouwelijke én de eerste openlijk homoseksuele persoon ooit die is verkozen als burgemeester van Zurich. Daarnaast is de Vlaamse Els Robeyns in 2012 verkozen tot de eerste (openlijk) lesbische burgemeester in Vlaanderen. 

 *

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen versieren voor vrouwen

'Het boek dat ik zelf zo graag had willen hebben.' Hoe word je beter in flirten, versieren en daten met vrouwen en hoe word je aantrekkelijkste versie van jezelf? Eline schreef deze praktische gids.

Lees verder

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden