Halfgoden

In de documentaire Halfgoden reist transgender model Valentijn De Hingh naar India, waar al eeuwenlang een diep ingewortelde cultuur rondom het derde geslacht bestaat. Ze legt contact met deze gemeenschap en komt er snel achter dat transgenders in India regelmatig te maken krijgen met hevig geweld en misbruik.

Valentijn kan zich niet vinden in de klassieke westerse ideeën rondom gender en is gefascineerd door de zogenaamde 'hijras' in de Hindoestaanse cultuur. In India worden transgenders namelijk erkend als een derde geslacht en maken deel uit van een oeroude gemeenschap die binnen de samenleving verbonden is aan rituele praktijken.

Maar hoewel 'hijras' hun religieuze rol al eeuwenlang uitvoeren, worden zij vandaag steeds vaker naar de marge verdrongen. Zo worden zij blootgesteld aan extreem geweld, en moeten velen van hen leven van prostitutie of van de bedelstaf. Valentijn reist naar Mumbai, Delhi en Allahabad en zoekt transgenders op in alle lagen van de samenleving.

 

Regisseur Stig Junes beheert samen met filmmaker Lorenz Florizoone Studio Tropics, een Antwerps productiehuis dat zich toelegt op het maken van documentaires, videoclips en commerciële producties. In het verleden werkte Junes samen met Poolhert Productions en leverde hij videowerk af voor de redacties van De Standaard en van Mediafin.

 

Zondag 28 juli om 23.15 uur op NPO 3 en online te bekijken op www.npo3.nl/3lab

vpro.nl/halfgoden

#halfgoden

NPO 3LAB 

3LAB is de plek voor talent en vernieuwing binnen NPO 3. Op dit platform worden regelmatig nieuwe series en documentaires geplaatst, gemaakt door talentvolle programmamakers.

Fotocredits: Dorothea Stig & studio tropics (onder)

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden