Atria: Pink Tours

Atria organiseert de Pink Tours: De geschiedenis van de lesbische beweging met archiefmateriaal als rode draad.

Atria's bibliotheek en archief in hartje Amsterdam herbergen één van de grootste collecties over vrouwen, gender en diversiteit wereldwijd. Speciaal voor Pride Amsterdam ontwikkelde Atria de Pink Tour. Van Paarse September tot Roze Zaterdag. Over boze potten en het Lesbisch Prachtboek. Een ontroerend, informatief en bij vlagen grappig verhaal met uniek archiefmateriaal als rode draad.

Vrouwen van toen zijn erbij en delen hun ervaringen: Gon Buurman (30 juli) en Twie Tjoa (31 juli). 

Gon Buurman heeft als fotografe een belangrijke rol gehad in het vastleggen van de tweede feministische golf in Nederland. Vooral van lesbische vrouwen maakte ze iconische portretten. Ze maakte foto's van de homodemonstratie in 1979 en van vrouwencafé Saarein. Zij publiceerde daarnaast verschillende fotoboeken waarin liefde, intimiteit en verlangen centraal staan. In 2017 werd haar werk tentoongesteld in de bibliotheek van Atria en het archief van IHLIA LGBT Heritage. 

Twie Tjoa is bestuurslid voor Stichting Dian, een netwerkorganisatie voor vrouwen met een Indonesische achtergrond, en Mil Colores, een platform in het bijzonder voor LBT vrouwen uit diverse etnische groepen. Ze is een van de bedenkers van talkshow Pink Talks, over lesbische identiteit. In 2018 ontving Tjoa een Andreaspenning voor haar inzet binnen de Surinaamse-, migranten- en LHBTIQ+- gemeenschap.

De Tour is in het Engels. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Atria (klik hier) of je kunt ze winnen! 

Win! 2 kaarten voor de Pink Tour!

Speciaal voor Zij aan Zij members! Log in om te zien hoe je kans maakt!

 

Beeld: Gon Buurman en Collectie IAV

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden