Geweld tijdens Pride

COC Nederland: Tijdens Pride Amsterdam hebben zich minstens twee anti-LHBTI-geweldsincidenten voorgedaan. Een lesbisch stel werd in elkaar geslagen en een homopaar werd uitgescholden en bespuugd door een Uberchauffeur.

Lesbisch stel in elkaar geslagen

Het lesbische paar werd zaterdagochtend in het centrum van Amsterdam door twee mannen op een scooter in elkaar geslagen. De vrouwen liepen hand in hand in de Zandstraat. Een van de mannen op de scooter riep hen toe: 'Oh, jullie zijn zo hot, mogen we met jullie meedoen?', waarop een van de vrouwen antwoordde: 'Rot op, rijd gewoon door.' Reden voor de mannen af te stappen en de vrouwen in het gezicht te slaan. 'Het had zoveel erger kunnen uitpakken', zeggen Ana (29) en Katya (26) tegen Het Parool.

De vrouwen noemen het een traumatische ervaring en hebben aangifte gedaan. De politie is een onderzoek gestart maar geeft aan dat er 'weinig aanknopingspunten' zijn.

Homopaar uitgescholden en bespuugd

Afgelopen zondag werd een homopaar na een gezellig Pride-feest uitgescholden voor 'kankerhomo's' door een Uberchauffeur. Die wilde het homopaar niet in zijn taxi en zei dat ze moesten 'opkankeren'. Nadat de beide mannen uitgestapt waren werden ze door de agressieve en intimiderende Uberchauffeur ook in het gezicht gespuugd.

Een van de mannen zegt tegen AT5 dat het voorval hem heeft getraumatiseerd en geshockeerd. 'Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Dit is onacceptabel', zegt hij. Zijn vriend voegt daar aan toe dat hij nooit had verwacht dat hen zoiets zou overkomen. 'En al helemaal niet tijdens de Pride!'

De mannen hebben aangifte gedaan en het voorval bij Uber gemeld.

Maatregelen tegen anti-LHBTI-geweld

COC Nederland ondersteunt beide koppels. Zij pleiten, samen met o.a. TNN, NNID en het activistencollectief #ikbenhetzat, al een tijd bij minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid) voor meer maatregelen tegen anti-LHBTI-geweld. Het COC wil in het bijzonder dat er bij de politie gespecialiseerde discriminatierechercheurs komen, maar de minister weigert vooralsnog om aan die wens tegemoet te komen.

Lees meer op de website van COC Nederland.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden