'Het zit in je genen'

Is je seksuele voorkeur genetisch bepaald? Het is een vraag die wetenschappers al lange tijd bezighoudt. Nu is er een antwoord. En een discussie.

Een ambitieuze onderzoek, het grootste onderzoek ooit waarin genetica van seksueel gedrag werd geanalyseerd, concludeert dat genen inderdaad een rol spelen in seksuele voorkeur. Er is echter niet één 'gay-'gen aan te wijzen, het gaat juist om een verzameling van vele genen met op zichzelf minimaal effect.

Door de combinatie van al deze genen, sociale- en omgevingsfactoren, is het onmogelijk om iemands seksuele voorkeur te voorspellen.

De publicatie van de onderzoeksresultaten vind je op de website van Science.

'Ik hoop dat deze wetenschap kan worden gebruikt om mensen te laten zien hoe natuurlijk en normaal homoseksualiteit is', zegt Ben Neale, geneticus bij M.I.T en Harvard, en onderzoeker in het internationale team. 'Het zit in onze genen, het is deel van ons, van wie we zijn als mensen.' Het onderzoek, onder bijna een half miljoen mensen, laat zien dat er inderdaad verschillen zijn in de genetische details van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen.

 

Video: 'What did this study find?'

Zorgen en discussie

Het onderzoek werd op donderdag 29 augustus gepubliceerd in 'Science', maar riep al voor publicatie discussie op, ook binnen het onderzoeksinstituut. De wetenschappers, die zelf bij de LHBTQ-gemeenschap horen, zeggen zich zorgen te maken dat de onderzoeksresultaten worden misbruikt om discriminatie en vooroordelen te bevestigen.

Nu bewezen is dat seksuele geaardheid gedeeltelijk genetisch bepaald is, is één van de specifieke zorgen dat anti-gay activisten gaan roepen dat ze genetische modificatie of embryo selectie willen bewerkstelligen, hoewel dat technisch onmogelijk is. Een andere zorg is dat, nu we weten dat genen maar een gedééltelijke rol spelen in seksuele voorkeur, men wordt bevestigd in het idee dat homoseksualiteit ene keuze is en conversie therapieën dus kunnen 'helpen'.

 

Video: 'Are you concerned the findings may be misinterpreted?'

'Ik ben het pertinent oneens met de publicatie van dit onderzoek', zegt geneticus Steven Reilly tegen The New York Times. 'Dit is iets waar makkelijk verkeerde conclusies uit getrokken kunnen worden. In een wereld zonder discriminatie is het een mooi doel om meer te weten te komen over genen en menselijk gedrag, maar is zo'n wereld leven we niet.'

Het is ongebruikelijk dat meteen na publicatie van het onderzoek ook deze ethische discussie volop aandacht kreeg. Broad – één van de onderzoeksinstituten- publiceerde verschillende essays van de onderzoekers over de ethische dilemma's en sociale implicaties van het project en Ben Neale (Institute Member, Broad Institute; Associate Professor, Harvard Medical School) maakte verschillende video's om het onderzoek en de implicaties nog eens te verduidelijken.

 

Video: 'What's the key take-home message?'

Meer video's, de essays een meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het Broad Institute.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden