LHBTI-acceptatie mbo

Wat gaan politici doen om acceptatie en veiligheid voor LHBTI's op school te verbeteren? Dat vroeg mbo-scholier Nick in COC's verkiezingsdebat in 2017. Het antwoord: Alle scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn vanaf maandag 9 september 2019 verplicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen. COC Nederland heeft zich daar lang voor ingezet en is blij met het resultaat.

Beeld: ROC Amsterdam. Bredero MAVO. Foto Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte.

'Dit is heel goed nieuws voor LHBTI-leerlingen in het mbo. Zij krijgen relatief vaak te maken met pesterijen en andere nare reacties. Alle mbo-scholen moeten daar nu mee aan de slag, ze zijn voortaan verplicht om werk te maken van acceptatie. Dat onze jarenlange inzet tot dit resultaat leidt is gewoon super', reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau krijgen zes op de tien LHBTI-studenten in het mbo te maken met negatieve reacties op hun identiteit. Dat is vaker dan op andere schooltypen. Bijna de helft van de mbo-scholen doet op dit moment niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, concludeerde de Onderwijsinspectie in 2016.

Het COC pleit al lang voor verplichte aandacht voor LHBTI-acceptatie in het mbo. Het maakt onderdeel uit van het Regenboog Stembusakkoord dat het COC in 2017 sloot met acht politieke partijen.

Lees meer over het Regenboog Stembusakkoord [coc.nl]

2017: Mbo-scholier Nick vroeg politici bij COC's verkiezingsdebat om het bevorderen van LHBTI-acceptatie verplicht te stellen in het mbo.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk drong in april 2017 met een motie aan op uitvoering van de belofte uit het Regenboogakkoord. Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Emancipatie) stelde de regeling op die nu in werking treedt. De minister opent het mbo-studiejaar 2019-2020 officieel op 9 september.

Bevorderen van LHBTI-acceptatie is al verplicht op alle lagere- en middelbare scholen in Nederland. Dat gebeurde in 2012 als gevolg van COC's Roze Stembusakkoord.

Bron: COC Nederland.

 

Poll: Heb jij weleens nare reacties of pesterijen meegemaakt op school?

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden