Puck in beeld

Transgender Netwerk Nederland, de stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen, heeft kortgeleden een nieuw project op gezet: Trans in Beeld. Trans in beeld biedt tips, informatie en uitwisselingsmogelijkheden voor mediamakers en trans personen. Deze informatie is te raadplegen via www.transinbeeld.nl.

Omdat betrekkelijk weinig mensen in hun directe omgeving transgender personen bewust kennen, verloopt de beeldvorming voor de meesten via de media; en media spelen ook een rol voor trans personen bij de ontdekking van hun transgender-zijn. Mediamakers kunnen dus een belangrijke bondgenoot zijn bij de emancipatie van transgender personen, onder andere door evenwichtige en respectvolle terminologie en door diversiteit in personen en thematiek.

'Mediaberichten hebben directe invloed op de levens van transpersonen.'

Het is belangrijk om het te hebben over transpersonen in de media, omdat onderzoek door TNN heeft aangetoond dat mediaberichtgeving directe invloed heeft op de levens van transpersonen. Meer dan de helft van de 64 respondenten gaf aan dat positieve berichtgeving hen het gevoel geeft dat ze in Nederland open kunnen zijn over hun genderidentiteit; maar negatieve berichtgeving leidt tot gevoelens van boosheid en angst. Bovendien leidt negatieve berichtgeving tot negatieve reacties uit de directe omgeving (31% van de respondenten), op het werk (22%) en van dienstverleners (19%), en tot familieproblemen (11%) en geweld (8%).

Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat mediamakers soms nog te weinig bekend zijn met transgenderthematiek, waardoor ze niet weten wie te benaderen, wat weer leidt tot onzekerheid en angst om fouten te maken. Met de website Trans in beeld wil TNN de onzekerheid bij zowel mediamakers als trans personen wegnemen en mensen de handvatten te geven om helder én respectvol over transgender onderwerpen te praten.

Lesbisch en trans

Wij zijn benieuwd naar het verhaal van Puck, die zich identificeert als lesbisch en transgender. Wij gingen met haar in gesprek over het beeld van trans personen in de media en haar ervaringen.

Puck is sinds kort coördinator van Dionyx, de studententak van COC Limburg. Daarnaast geeft ze cursussen creatief schrijven door heel Nederland en werkt ze achter de bar bij lesbische feesten in haar woonplaats Maastricht.

Vertel eens wat over je nieuwe vrijwilligerswerk bij het COC!

Ik ben de coördinator van Dionyx, de studententak van COC Limburg. Volgens veel mensen betekent dat dat ik daar leiding aan geef, maar ik zie het liever als begeleiden en ondersteunen van de andere vrijwilligers bij het organiseren van evenementen. Elke week organiseren we op donderdagavond iets voor LGBTQIA+ studenten in Maastricht. Die evenementen vallen strikt genomen dan onder mijn verantwoordelijk, maar de 13 vrijwilligers van Dionyx zijn stuk voor stuk geweldige en enthousiaste mensen die het voor mij een eer maken om hun coördinator te mogen zijn.

Hoe vind jij dat trans personen in de Nederlandse media worden gerepresenteerd?

Hoe 'mainstreamer', hoe duidelijker dat de journalistiek niet op de hoogte is van dat soort dingen. Ik heb zelf een jaar journalistiek gestudeerd. Ik heb me tijdens die studie ongelooflijk zitten ergeren aan sommige journalisten die duidelijk geen voorwerk doen. Met dit soort zaken net zo goed. Aan de andere kant kun je niet overal verstand van hebben. Toch is het belangrijk om jezelf open te stellen en vragen te stellen. Ik vind het echt niet erg om mensen die weinig van transgender-zijn afweten antwoord te geven op vragen. Dat gebeurt nog te weinig in de media.

Is er een bepaald beeld van lesbische trans vrouwen dat jij meer zou willen zien in de media?

Ja, dat is wel een heel specifieke categorie. Ook onder die groep zijn lesbiennes gewoon in de minderheid. En het aantal transgenders is al niet bijzonder groot. Als je daar dan ook nog eens lesbiennes binnen wil hebben, ga dan maar eens zoeken naar een speld in een hooiberg. Je kan wel willen dat we uitgebreid in de media komen, maar anderzijds, dan willen we dus ook boven proportioneel veel aandacht. En tegelijkertijd vraag ik me dan ook af: waarom eigenlijk? Ik vind het leuk dat hier aandacht aan besteed wordt, maar zo bijzonder vind ik mezelf niet.

Hoe is het voor jou om tot twee zogenaamde 'letters uit het roze alfabet' te behoren?

Eigenlijk behoor ik zelfs tot meerdere 'letters.' Ik ben ook nog eens polyamoreus, dus dat plusje, daar schaar ik me ook achter. Het is trouwens ook niet zo dat ik helemaal geen enkele ervaring met jongens heb op dat gebied. Het is bij mij een beetje 'spaar ze allemaal' aan het worden.

Hoe ervaar je jouw gender identiteit binnen je liefdesleven?

Ik merk vooral verschil tussen in een mannenlichaam zitten en in een vrouwenlichaam zitten. Zo vind ik het fijn dat ik steevast als vrouw word aangesproken tegenwoordig. Daarbij heb ik de afgelopen maand al twee keer de vraag gekregen: 'Sinds wanneer weet je dat je op vrouwen valt?' Dat is een vraag die ik vroeger nooit kreeg. Daarin merk ik de verschillen tussen vroeger en nu.

Wat zijn voor jou manieren om in contact te komen met leuke vrouwen?

ik ben echt geen jager, ik ben meer prooi. Dus ik neem liever niet zelf het initiatief. Ik sta wel achter de bar tijdens lesbische feesten hier in Maastricht, daar hebben we 'maar liefst' vier van per jaar. Ik krijg daar af en toe wel aandacht, meestal van biseksuele vrouwen. Verder ga ik elk jaar naar de Utrechtse Pride, dat vind ik ook altijd heel gezellig!

Heb je nog dating tips voor andere trans personen?

Heb veel geduld. Er zijn best wel veel mensen – en niet alleen trans personen - die alles zo snel mogelijk willen. Bijvoorbeeld, ze komen uit de kast en ze willen eigenlijk de volgende dag al een vriendin. Dat wil je eigenlijk helemaal niet. Je kan beter gewoon bezig met jezelf blijven totdat je een acceptabel level hebt bereikt waarin je je goed over jezelf voelt. Ik hield niet van mezelf vroeger. Maar nu begin ik wel steeds meer van mezelf en mijn leven te houden. Als je genoeg van jezelf houdt is het fijn om die liefde met iemand anders te kunnen delen. Dat is misschien heel cliché, maar het is wel waar.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Bar Buka Singleborrel

Shotjes, 'kletspotten' en singles: Ellen, Natascha, Mirne, Kim, Jeanette, Marilou, Meryem, Elisa, Anna, Nicky, Claudia. Ze waren er allemaal. En allemaal waren ze even leuk.

Lees verder

Season of Love

Laat je meeslepen door de passie van de hoofdpersonen en de spannende romantische ontwikkelingen in deze sympathieke en hartverwarmende queer romcom kerstfilm.

Lees verder

Seksueel geweld bi-vrouwen

Rutgers: 'Nog niet eerder is zo gedetailleerd naar LHB's gekeken. Dit blijkt zinvol; met name in de groep biseksuele vrouwen vallen dan verschillen op.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden