Puck in beeld

Transgender Netwerk Nederland, de stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen, heeft kortgeleden een nieuw project op gezet: Trans in Beeld. Trans in beeld biedt tips, informatie en uitwisselingsmogelijkheden voor mediamakers en trans personen. Deze informatie is te raadplegen via www.transinbeeld.nl.

Omdat betrekkelijk weinig mensen in hun directe omgeving transgender personen bewust kennen, verloopt de beeldvorming voor de meesten via de media; en media spelen ook een rol voor trans personen bij de ontdekking van hun transgender-zijn. Mediamakers kunnen dus een belangrijke bondgenoot zijn bij de emancipatie van transgender personen, onder andere door evenwichtige en respectvolle terminologie en door diversiteit in personen en thematiek.

'Mediaberichten hebben directe invloed op de levens van transpersonen.'

Het is belangrijk om het te hebben over transpersonen in de media, omdat onderzoek door TNN heeft aangetoond dat mediaberichtgeving directe invloed heeft op de levens van transpersonen. Meer dan de helft van de 64 respondenten gaf aan dat positieve berichtgeving hen het gevoel geeft dat ze in Nederland open kunnen zijn over hun genderidentiteit; maar negatieve berichtgeving leidt tot gevoelens van boosheid en angst. Bovendien leidt negatieve berichtgeving tot negatieve reacties uit de directe omgeving (31% van de respondenten), op het werk (22%) en van dienstverleners (19%), en tot familieproblemen (11%) en geweld (8%).

Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat mediamakers soms nog te weinig bekend zijn met transgenderthematiek, waardoor ze niet weten wie te benaderen, wat weer leidt tot onzekerheid en angst om fouten te maken. Met de website Trans in beeld wil TNN de onzekerheid bij zowel mediamakers als trans personen wegnemen en mensen de handvatten te geven om helder én respectvol over transgender onderwerpen te praten.

Lesbisch en trans

Wij zijn benieuwd naar het verhaal van Puck, die zich identificeert als lesbisch en transgender. Wij gingen met haar in gesprek over het beeld van trans personen in de media en haar ervaringen.

Puck is sinds kort coördinator van Dionyx, de studententak van COC Limburg. Daarnaast geeft ze cursussen creatief schrijven door heel Nederland en werkt ze achter de bar bij lesbische feesten in haar woonplaats Maastricht.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden