'Mijn vriendin wil geld lenen'

'Mijn vriendin is natuurlijk een schat, maar ze ondervindt al haar hele leven hinder van ADD. Focus en concentratie zijn haar zwakke punten, ze is ongeorganiseerd, vergeet van alles en komt altijd en overal te laat.

Omdat we een latrelatie hebben kan ik daarmee leven, maar nu blijken haar financiën een puinhoop. Ze heeft me gevraagd om haar geld aan haar te lenen voor de huur. Ze staat zwaar in het rood.

Huilend kwam de bekentenis naar boven. Ik ben er naar van. Natuurlijk wil ik niet dat ze verder in de problemen komt, maar geld lenen voelt niet goed. Zo'n groot bedrag kan ik eigenlijk niet missen en ik betwijfel of ik het ooit terugkrijg. Los van de vraag of geld 'voorschieten' helpt, trekt het zeker ook een wissel op onze relatie. Wat zou jij doen?'

Foto: Kiwis / Shutterstock

Stel grenzen: Leen geen geld

'In dit soort gevallen ben ik heel duidelijk: nee, stel je grenzen! Een stoornis zoals ADD mag geen excuus zijn om 1) een financiële puinhoop te maken; 2) daar veel te laat eerlijk over te zijn en geen hulp te zoeken en 3) vervolgens de aap op jouw schouder te zetten. Dit zijn voor mij no-go's.
Maar goed, het is nu eenmaal aan de hand en natuurlijk heeft het effect op jullie beiden: op de gemoedstoestand van je vriendin en de balans in jullie relatie.

Zeg tegen je vriendin dat je haar van tips of hulp in het klein kunt voorzien. Je kunt adviseren waar ze hulp kan vragen (bij een financieel planner, psycholoog of familie) en haar wat vaker uitnodigen bij jou te eten, dat scheelt boodschappen. Zo laat je zonder geld lenen merken dat je er echt wel voor haar wilt zijn. Want geld lenen moet je niet doen. Geef aan dat jij dat zelf moeilijk vindt en daarin geen risico neemt. Het is aan haar om haar geldproblemen op te lossen. En als ze uiteindelijk daardoor uit haar huis moet: neem haar niet in huis, tenzij je dat echt ziet zitten. Omdat je niet voor niets die latrelatie hebt, zou ik zeggen: doe ook dat niet! Als zij het niet opgelost krijgt, of jou aanrekent dat jij geen geld leent, dan moet zij in de spiegel kijken en jij de relatie verbreken. Als ze van je houdt, snapt ze je beweegredenen, neemt ze haar verantwoordelijkheid, lost ze haar zaakjes op en waardeert alle kleine beetjes hulp van jou.' – Jacoline

Bepaal of je hulpverlener wilt zijn

'Wat lastig! Eigenlijk zou je geen geld moeten uitlenen als het echt niet goed voelt. En wat je zegt, gaat dat het probleem oplossen? Overdenk ook hoe ver je wilt gaan om haar te helpen. Ik zou proberen, eventueel met hulp van professionals, om orde in de chaos te krijgen en aan een plan werken om dat overzicht ook te houden; uitzoeken wat betaald moet worden en waar er regelingen getroffen kunnen worden (en dan misschien afwegen of je een deel zou willen voorschieten en of dit mogelijk is en echt nut heeft).

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden