Verslaafd aan wiet

Eind 2018 werd de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. Daarin worden verschillende zaken wat betreft de 'leefsituatie' van LHBT-ers onder de loep genomen (lees hier meer). Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat middelengebruik onder ons LHBT-personen hoger ligt dan gemiddeld.

Beeld: Yarygin / Shutterstock

'Er (zijn) meerdere verklaringen te geven voor leefstijl verschillen tussen lesbische/homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele personen. Een daarvan is dat het hogere middelengebruik samenhangt met minderheidsstress (Hatzenbuehler et al. 2008). Middelengebruik wordt dan gezien als copingmechanisme om met die minderheidsstress om te gaan (Hatzenbuehler et al. 2008; Mason en Lewis 2015; Rosario et al. 2014). Uit studies die daarnaar zijn gedaan, komt naar voren dat LHB-personen vaker een ongezonde leefstijl hebben om negatieve emoties vanwege afwijzing of vanwege het 'in de kast zitten' beter te kunnen hanteren. Daarnaast is het mogelijk dat LHB-personen vanwege minderheidsstress minder goed in staat zijn om een gezonde leefstijl vol te houden (Roberts et al. 2010). Ook worden als verklaring voor verschillen in gezondheidsproblemen tussen LHB's en heteroseksuele personen verschillen in sociale normen genoemd. Dat speelt bij de verschillen in middelengebruik en leefstijl ook een rol. In dat verband wijzen onderzoekers op de sociale normen rondom middelengebruik in de LHB-gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen (Emslie et al. 2017; Hughes et al. 2016; Prestage et al. 2009). [p. 50 LHBT-monitor 2018]

 

Verslaving in beeld

Een tijdje geleden kregen wij een email van een lezer die zich zorgen maakte over het XTC-gebruik van haar nieuwe vriendin. Eerder bespraken we al drank (-misbruik), lees bijvoorbeeld het Dilemma: Ze drinkt te veel. Een wijntje bij het eten, of zelfs een pilletje tijdens het stappen: recreatief middelengebruik doen we in allerlei vormen en maten. Maar wat als je niet zonder kunt? Zij aan Zij brengt in deze serie verslaving in beeld. Verschillende vrouwen doen openhartig hun verhaal. Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.

Verslaafd aan wiet

Lucy is 31 en blowt elke dag. 'Ik kan niet zonder, en ik wil niet zonder.' Men denkt vaak dat cannabis niet verslavend is, maar dat is niet waar. Lichamelijke verslaving komt minder vaak voor dan bij andere middelen, maar geestelijke verslaving kan wel degelijk aan de orde zijn.

Verslaving is op verschillende manieren te definiëren, maar in het kort kun je zeggen dat je verslaafd bent als je 1. Niet zonder kunt, 2. Geen controle hebt over je gebruik, 3. Steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken en/of 4. In de stress schiet bij denken aan niet gebruiken of stoppen.

Lucy, ben jij verslaafd? 'Dat ontken ik niet. Het heeft wel een tijdje geduurd, maar ik blow al sinds de middelbare school. Ik ging daar om met een groepje stoners en merkte al snel dat ik het lekker vond om mijn hoofd te kalmeren, wiet werkt daar heel goed voor. Ik voelde me heel onzeker en onbegrepen, maar met deze vriendengroep was ik op mijn gemak. We blowden veel, en ik ben er eigenlijk nooit mee opgehouden. Ik rook mijn eerste joint in de loop van de middag, en de laatste in bed. Zonder kan ik zeker weten niet slapen.

Hoe gaat jouw verslaving samen met je liefdesleven? 'Haha. Niet? Nee jawel hoor. Als zij ook maar blowt, want anders wordt het lastig. Ik ben nu vrijgezel en mijn laatste vriendin blowde soms maar hield meer van een drankje. Het verschil was niet alleen dat we op een ander spoor kwamen te zitten als ik blowde en zij dronk, het was ook dat zij 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Cold Case: Graniet

Forensisch rechercheur en auteur Carina van Leeuwen neemt je in dit derde deel van de politiethriller-reeks 'Cold Case' mee in een zaak waar de biseksuele journalist Lyn Riley bij betrokken raakt.

Lees verder

LHBTIQA+ in Nederland

De cijfers: het CBS heeft onderzoek gedaan naar de 'hoeveelheid' LHBTQIA+ personen in Nederland, omdat 'er weinig representatieve schattingen zijn van het aantal mensen waar het om gaat.'

Lees verder

Coming Out Day

Op 11 oktober wordt er internationaal extra aandacht besteed aan de sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Regenboogvlaggen, activiteiten en rolmodellen: Wie kwamen er dit jaar uit de kast?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden