Verslaafd aan eten

Eind 2018 werd de LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. Daarin worden verschillende zaken wat betreft de 'leefsituatie' van LHBT-ers onder de loep genomen (lees hier meer). Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat middelengebruik onder ons LHB-personen hoger ligt dan gemiddeld.

'Er (zijn) meerdere verklaringen te geven voor leefstijl verschillen tussen lesbische/homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele personen. Een daarvan is dat het hogere middelengebruik samenhangt met minderheidsstress (Hatzenbuehler et al. 2008). Middelengebruik wordt dan gezien als copingmechanisme om met die minderheidsstress om te gaan (Hatzenbuehler et al. 2008; Mason en Lewis 2015; Rosario et al. 2014). Uit studies die daarnaar zijn gedaan, komt naar voren dat LHB-personen vaker een ongezonde leefstijl hebben om negatieve emoties vanwege afwijzing of vanwege het 'in de kast zitten' beter te kunnen hanteren. Daarnaast is het mogelijk dat LHB-personen vanwege minderheidsstress minder goed in staat zijn om een gezonde leefstijl vol te houden (Roberts et al. 2010). Ook worden als verklaring voor verschillen in gezondheidsproblemen tussen LHB's en heteroseksuele personen verschillen in sociale normen genoemd. Dat speelt bij de verschillen in middelengebruik en leefstijl ook een rol. In dat verband wijzen onderzoekers op de sociale normen rondom middelengebruik in de LHB-gemeenschap. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen (Emslie et al. 2017; Hughes et al. 2016; Prestage et al. 2009). [p. 50 LHBT-monitor 2018]

 

Verslaving in beeld

Een tijdje geleden kregen wij een email van een lezer die zich zorgen maakte over het XTC-gebruik van haar nieuwe vriendin. Eerder bespraken we al drank (-misbruik), lees bijvoorbeeld het Dilemma: Ze drinkt te veel. Een wijntje bij het eten, of zelfs een pilletje tijdens het stappen: recreatief middelengebruik doen we in allerlei vormen en maten. Maar wat als je niet zonder kunt? Zij aan Zij brengt in deze serie verslaving in beeld. Verschillende vrouwen doen openhartig hun verhaal. Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.

Lees ook: Verslaafd aan wiet

Verslaafd aan eten

Ellen is 46 en heeft, zoals ze het zelf noemt, een haat-liefde verhouding met eten. En dat is meteen de kern van de zaak, want een eetverslaving kenmerkt zich vooral door de tegenstrijdigheden: enerzijds wil iemand (over-) gewicht verliezen, anderzijds gebruikt de eetverslaafde juist voeding om zich beter en verzadigd te voelen. Een eetverslaving bestaat vooral uit obsessief eten en obsessief met je gewicht bezig zijn. Er zijn verschillende eetstoornissen, zoals boulimia, anorexia en het binge eating disorder.

Ellen, is één van die labels op jou van toepassing?

'Ja, binge eating, ook wel BED genoemd. Ik doe niet aan overgeven of laxeermiddelen, dus daarmee vervalt boulimia. En anorexia… Nee, die vlieger gaat niet op als je 120 kilo weegt. Maar verslaafd aan eten ben ik wel. Ik heb inmiddels ook hulp, en acceptatie is de eerste stap naar genezing, toch? Ik probeer wel gezond te eten, en minder, maar dat lukt niet. Ik heb er geen controle over. Ik heb bijna elke dag wel een vreetbui. En als ik een keer oversla is het de volgende dag nog erger.'

Hoe gaat jouw eetverslaving samen met je liefdesleven?

'Ik eet het liefste als ik alleen ben. Samenwonen is dus niet iets wat ik snel zou doen. Maar om te samen te wonen moet je eerst een relatie hebben, en daar schort het nog aan. Ik heb wel relaties gehad, maar toen was ik dunner en minder onzeker. Nu voel ik me oud en dik. Daarom wil ik ook graag afvallen, want ik kan me niet voorstellen dat een andere vrouw me aantrekkelijk vindt. 

Mijn gewicht schommelt erg, en als ik in een dunne periode zit ga ik weleens daten, vaak via internet. Ik kies dan het liefst vrouwen uit die ook een maatje meer hebben, maar het draait er vaak op uit dat ik zowel mezelf als mijn date niet erg aantrekkelijk vind. Door dat daten schiet ik ook weer in een negatieve spiraal, het is erg confronterend.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Ideale plek

Het weekje Malta is achter de rug. Heerlijk was het. Snel werd duidelijk waarom het land op nummer 1 staat op de ranglijst van Europese LHBTIQ-vriendelijke landen. Wat een eyeopener.

Lees verder

Adoptie of niet?

'Mijn vrouw en ik willen graag kinderen samen, maar we zien het niet zitten om zwanger te worden. Adoptie lijkt me daarom de beste optie. Helaas is mijn vrouw daar pertinent op tegen.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Be Proud

Ode aan diversiteit en inclusiviteit: 'Identiteit staat centraal en we verwelkomen de queer community. Ontmoet gelijkgestemden, voel je vrij, dans, geniet en vier de liefde en het leven.' Win tickets voor Kirsten van Teijn!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden