Seksueel geweld bi-vrouwen

Rutgers: 'Seksueel geweld en grensoverschrijding komen veel vaker voor onder lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) personen dan onder heteroseksuele personen. Maar liefst een derde tot de helft van de biseksuele vrouwen heeft dit meegemaakt. Dit blijkt uit een nadere analyse van Rutgers op data uit Seksuele Gezondheid in Nederland 2017.

Rutgers deed onderzoek naar de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen die zich aangetrokken voelen tot en/of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Binnen de groep biseksuelen is onderscheid gemaakt tussen mensen die evenveel of vooral op seksegenoten vallen (samengenomen), en mensen die vooral op het andere geslacht vallen. Nog niet eerder is zo gedetailleerd naar LHB's gekeken. Dit blijkt zinvol; met name in de groep biseksuele vrouwen vallen dan verschillen op.

Seksueel geweld

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat seksueel geweld vaker voorkomt bij LHB-personen dan bij heteroseksuele personen. Nu blijkt dat biseksuele vrouwen verreweg de meeste ervaring hebben met seksueel geweld. Ruim de helft van de biseksuele vrouwen die evenveel of vooral op vrouwen vallen, heeft dit meegemaakt. Dat geldt voor een derde van de biseksuele vrouwen die vooral op mannen vallen. Ter vergelijking: van de heteroseksuele vrouwen maakte 21% ooit seksueel geweld mee, en van de lesbische vrouwen 27%. De eerste ervaringen met seksueel geweld hebben biseksuele vrouwen vaak tussen de 10 en 14 jaar.

De dialoog aangaan

Om meer te weten te komen over de factoren die een rol spelen bij de seksueel geweldservaringen en hoe je kunt zorgen dat seksuele contacten plezierig blijven, moeten we meer weten over de ervaringen van LHB personen. Jongeren kunnen hiervan leren. Ook is het van belang om te kijken hoe er binnen de LHB-groepen met elkaar wordt omgegaan en welke sociale normen en gewoontes er gelden over wat oké is. Hier kunnen we vervolgens het gesprek over aangaan.

Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen verschillende groepen LHB-personen, als het gaat om gezondheid. In de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, waar Rutgers deel van uitmaakt, attenderen we zorgprofessionals op het belang van aandacht voor de diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie, voor het welzijn en een optimale behandeling van de individuele patiënt of cliënt. Ook met zorgprofessionals is daarom de dialoog en samenwerking op deze thema's van groot belang.'

Lees het hele bericht op de website van Rutgers.

Wat is seksueel geweld precies?

Seksueel geweld is wat in de wet als aanranding en verkrachting is gedefinieerd, dat wil zeggen penetratie (verkrachting) of andere seksuele handelingen (aanranding) waarbij geweld is gebruikt, dreiging met geweld of gebruik is gemaakt van een situatie of toestand waardoor iemand niet in staat was te weigeren (bijv. door middelengebruik).

Seksueel geweld is een vorm van seksuele grensoverschrijding. Seksueel contact kan om verschillende redenen over een grens gaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om uit de hand gelopen experimenteergedrag van jongeren, of om seks met iemand die dronken is en niet kan aangeven of hij of zij seks wil. Lees meer op de website van Movisie.

 

Hulp of meer informatie?

Kijk op de website van Centrum Seksueel Geweld of Slachtofferhulp.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden