Paarse Vrijdag 10 jaar

Het is Paarse Vrijdag! Zoals elk jaar op de tweede vrijdag van december. Paarse Vrijdag is een GSA-actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen.

De Paarse Vrijdag van 2019 is een jubileum: Het is de tiende keer dat deze dag wordt georganiseerd. Een recordaantal scholen doet mee: Meer dan 1000 middelbare- en mboscholen hebben zich aangemeld. De dag wordt georganiseerd door COC's GSA Netwerk en heeft dit jaar als thema: 'Jezelf kunnen zijn is een feest'.

COC Nederland: LHBTI-jongeren ervaren veel steun door Paarse Vrijdag. 'Door Paarse Vrijdag besefte ik dat ik transgender ben en dat het oké is om daarvoor uit te komen,' zegt Zeger (15) van het Ostrea Lyceum in Goes. 'Nu help ik mee met het organiseren van Paarse Vrijdag op mijn school omdat ik andere jongeren die struggelen met hun genderidentiteit wil steunen'. 

Jongeren die homo, lesbisch of bi zijn weten dat meestal al rond hun dertiende of veertiende. Veel transgender jongeren weten dat zelfs al eerder. Uit onderzoek blijkt echter dat deze jongeren hun school vaak niet veilig genoeg vinden om hier open over te zijn. Geert-Jan Edelenbosch van COC: 'Daarom betekent Paarse Vrijdag zoveel voor LHBTI-jongeren. In een periode waarin zij zichzelf ontdekken en daar vaak onzeker over zijn, krijgen ze de boodschap: jij mag er zijn! Dat is enorm waardevol. Je gesteund voelen zorgt dat je je veiliger voelt.' 

Bekijk meer filmpjes, posters en tips op de GSA-website Paarse Vrijdag en lees meer op COC.nl.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden