Bob Angelo Penning 2020

COC-prijs voor Dolly Bellefleur en Anne Krul

COC Nederland: De Bob Angelo Penning van het COC wordt dit jaar toegekend aan artiest en activist Dolly Bellefleur en aan Anne Krul, activist en rolmodel voor LHBTI-personen van kleur. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikte de penningen uit tijdens COC's True Colors op zondagavond 26 januari in een uitverkocht Paradiso Amsterdam. 

In haar nieuwjaarspeech prees Oosenbrug de saamhorigheid van de veelkleurige Nederlandse LHBTI-beweging en pleitte ze voor een verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet.

Foto Anne Krul - José Tholen, foto Dolly Bellefleur - Piek.

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur krijgt de Penning bij haar 30-jarig artiestenjubileum, voor haar jarenlange, onvoorwaardelijke inzet voor de Nederlandse LHBTI-gemeenschap. Ze staat altijd klaar voor die gemeenschap en brengt mensen bij elkaar onder het motto 'homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family!'

Van Roze Zaterdag tot manifestaties op het Amsterdamse Homomonument en van optredens voor scholieren tot de Pink Christmas Kerkdienst: Dolly laat nooit verstek gaan en is als artiest en presentatrice altijd weer bereid om belangeloos haar medewerking te verlenen.

Ook in haar columns, gedichten, theatershows, strips en zelfgeschreven liedjes toont Dolly zich een ware activist, met nummers als 'Roze Planeet', 'Ik ben gay oké', 'Those were the gays' en de 'Poetin Protestsong'. Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma.

Anne Krul

Anne Krul krijgt de Penning voor 40 jaar baanbrekende inzet voor LHBTI-mensen van kleur. Als activist, feminist, beeldend kunstenaar en schrijver komt ze op voor LHBTI-personen met een biculturele-, migratie- of vluchtelingenachtergrond. Ze voert actie tegen heteronormativiteit, racisme en knellende gendernormen.

Krul - die zichzelf een 'zwarte pot' of 'black gay woman' noemt - was jarenlang een drijvende kracht achter biculturele LHBTI-organisaties zoals Black Orchid, Strange Fruit en de International Lesbian Information Service (ILIS). Ze zette zich in voor talloze acties, publicaties, onderzoeken, samenwerkingsverbanden en tentoonstellingen voor LHBTI's van kleur, recent nog voor de expositie Nos Tei bij ILHIA LGBT Heritage.  

Haar onvermoeibare inzet maakte haar geliefd buiten- en in de biculturele LHBTI-gemeenschap, waar velen steun hebben ervaren door haar werk en haar zien als rolmodel en wegbereider.

Bob Angelo Penning

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991 en wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor LHBTI-emancipatie in Nederland en elders ter wereld. Tot de winnaars behoren Boris Dittrich, imam Muhsin Hendricks, Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma, André van Duin, Benno Premsela en Maria van Oosten, oprichter van Zij aan Zij.

Nieuwjaarsspeech: veranker LHBTI-rechten in de Grondwet!

'Veranker onze rechten in artikel 1 van de Grondwet!' dat was de boodschap van COC-voorzitter Oosenbrug in haar nieuwjaarsspeech tijdens True Colors. Oosenbrug riep de Tweede Kamer op om snel in te stemmen met een wetsvoorstel dat LHBTI-discriminatie expliciet verbiedt in artikel 1 van de Grondwet. De Kamer spreekt naar verwachting de komende weken over dit voorstel.

Ook pleitte de COC-voorzitter voor een humaner LHBTI-asielbeleid en maatregelen om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn en hand-in-hand over straat te lopen.

Oosenbrug prees de diverse, veelkleurige en saamhorige Nederlandse LHBTI-beweging. Die boekt volgens haar mooie resultaten, zoals het feit dat Nederland terug is in de top 10 van landen waar LHBTI rechten goed geregeld zijn. 'Samen staan we sterk!' aldus Oosenbrug. In Paradiso waren zondag zo'n 300 Nederlandse LHBTI-organisaties en initiatieven vertegenwoordigd.

COC's True Colors is de feestelijke fundraiser voor COC's Bob Angelo Fonds en hét moment waarop de Nederlandse LHBTI-gemeenschap het nieuwe jaar inluidt. 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Niet (meer) samenwonen

Het grijpt me nu al naar de keel. Zij was het vooral die op samenwonen aandrong en ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik niet naar mijn gevoel geluisterd heb en me heb laten overhalen.

Lees verder

COC Songfestival 2022

De 26ste editie van de 'regenboogliedjes' wedstrijd is komende zondagmiddag, 9 oktober, in het Patronaat in Haarlem. Wie van de tien inzendingen wint dit jaar de grote finale?

Lees verder

Horoscoop oktober 2022

Pittige ontwikkelingen in je liefdesleven, dramatische momenten in je persoonlijke groei en een turbulente zonsverduistering later deze maand: Wat staat jou te wachten?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden