Ziek, zondig en pervers

'Homogenezingspraktijken' vinden niet alleen ver weg plaats. Ook Nederland kent evangelistische en conservatieve groeperingen die zich met deze homofobe rituelen bezighouden. De slachtoffers zitten erna met een levensgroot trauma. Gelukkig is een Nederlands verbod op deze 'therapieën' eindelijk in zicht.  

'I'm tired of feeling disgusted with myself.' Wie herinnert zich niet die hartverscheurende woorden van de hoofdrolspeelster in de Amerikaanse film The Miseducation of Cameron Post? Betrapt op zoenen met een vriendin werd Cameron onvrijwillig onderworpen aan conversietherapie in God's Promise, een religieus heropvoedingsoord ergens in een bosachtig achterland. Iets van de film, en vooral typerend voor rechtse religieuze bewegingen in Amerika? Helaas niet. In Nederland komen deze praktijken net zo fout voor. In 2012 bleek zelfs dat de evangelische organisatie Different-Tot Heil des Volks vergoeding van zorgverzekeraars voor 'homogenezingen' ontving. Door politiek ingrijpen waren die vergoedingen toen snel van de baan, maar de behandelingen niet. Dat maakte de documentaire Ewout & homogenezing vorig jaar wel duidelijk. In de ophef die volgde, namen ook ervaringsdeskundigen het woord. Zo sprak moedige Femke openlijk over wat haar als lesbienne was overkomen in het Vrije Baptistenmilieu waarin ze opgroeide. Heftige, doodsenge gebedssessies moesten haar van demonische invloeden verlossen.

Kijk terug: Ewout en Femke aan tafel bij Margriet van der Linden, april 2019.


 

Van gebeden tot verkrachting
'Homogenezingspraktijken' komen wereldwijd voor. Alle vormen van systematische druk, psychisch of lichamelijk, die tot doel hebben een homo of biseksueel tot heteroseksueel te maken, vallen eronder. Ze variëren van duiveluitdrijvingen met gebeden en handoplegging of online stap-voor-stapprogramma's met (religieus) therapeutische oefeningen tot aversietherapie waarbij homo's bij seksuele prikkeling bij erotische homobeelden pijnprikkels (ziekmakende medicatie of electroshocks) krijgen toegediend. Regelrechte aanranding of verkrachting zijn nog zo'n horror. De slachtoffers zijn met name (maar zeker niet uitsluitend) lesbiennes en transgender vrouwen. Vaak geassocieerd met

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder

Corrie

Marieke Widlak maakte een bijzonder mooie docu over omgaan met veranderingen binnen een liefdesrelatie. 'Ik wilde een film maken die vertrouwen zou uitstralen over het afwijken van de norm.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden