Q&A(NNE+)

Het is zover! Vanaf vanavond, 3 maart om 22:25, is de eerste aflevering van ANNE + te zien op NPO3. Wij spraken hoofdrolspeler Hanna van Vliet, scenarioschrijver Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux over het nieuwe seizoen van ANNE+. Hanna, Maud en Valerie vertelden ons over hun favoriete queer series/films, spannende seksscènes en bloopers op de set!

Welke queer serie/film is jouw persoonlijke favoriet?

Valerie: Het is niet per se mijn favoriete serie, maar ik vind de verhaallijn tussen de twee meisjes in Atypical wel echt heel erg dichtbij komen bij wat ik in mezelf herken. In eerste instantie durfden de meisjes niet toe te geven aan hun liefde voor elkaar. Dan zag je ze stiekem met z'n tweeën elkaars handje vasthouden terwijl het hart in hun keel bonst. Ik vind het heel knap hoe de actrices dat gevoel van spanning zo goed kunnen nabootsen. Maar FÉMININ/FÉMININ is mijn favoriet, dat is een Canadese web serie. Deze serie is ook een inspiratie geweest voor ANNE+.

Maud: Wat mij van vroeger heel erg is bijgebleven is de verhaallijn tussen Naomi en Emily van Skins. Ik ging helemaal kapot over die twee. Het had echt mijn leven even overgenomen. Super dramatisch wel, echt een tienerdrama. Maar ik zou zelf heel graag een romantische komedie willen maken in de stijl van Imagine me & you. Dat is gewoon zo'n leuke, lieve romcom zoals er wel duizenden zijn, maar dan met twee vrouwen in de hoofdrol. En ze eindigen ook samen.

Hanna: Ik moet nu toch aan Please Like Me denken. Dat is echt mijn lievelingsserie. Ik vind het een hele goede serie, niet per se omdat het queer is – hoewel dat me wel trekt - maar omdat het heel erg over het leven gaat. De realistische stijl van de serie komt heel dicht in de buurt bij wat ik zelf zou willen maken. Als mensen tegen ons zeggen dat ANNE+ een beetje op Please Like Me lijkt, dan zie ik dat echt als het allergrootste compliment.

 

 

Met welk personage uit ANNE+ zou je weleens een date willen?

Maud: Ik toch met Esther, dat vind ik gewoon spannend, om met iemand die ouder is te daten. Alle afleveringen in ANNE+ zijn toch wel dingen die ik zelf ook meegemaakt had kunnen hebben. Maar die aflevering met Esther is wel echt iets wat nooit gebeurd is maar wat wel heel spannend is. Een date met Esther zou ik dus wel heel interessant vinden.

Hanna: Ojee, ik moest ook aan Esther denken. Maar Lily zit wel in mijn hart.

Valerie: Ik denk dat ik een date zou willen met Sara. Lekker uit eten, glaasje wijn erbij, goede gesprekken, helemaal gezellig.

Kiezen jullie er bewust voor om niet al te expliciete seksscènes te laten zien?

Maud: Nou, ik kan je vertellen, in seizoen 2 zit een hele expliciete seksscène. Voor seizoen 1 hebben we hier wel bewust voor gekozen, omdat er ook regels zijn op YouTube. Er zijn bijvoorbeeld leeftijdsrestricties: bepaalde content mag alleen door mensen die 18+ zijn worden bekeken. Zo hadden mensen al de aflevering met Janna uit seizoen 1 gerapporteerd op YouTube wegens 'schadelijke content'. Een andere reden waarom we in seizoen 1 geen expliciete seksscènes lieten zien is dat ANNE+ in eerste instantie begon als een kleine webserie. Het is dan best wel heftig om van acteurs te vragen: 'wil je voor deze kleine webserie misschien een hele heftige seksscène doen?' Daarnaast is de manier waarop je een scène insteekt belangrijk en dat geldt ook voor een seksscène. Doordat de afleveringen van seizoen 2 langer duren dan die van seizoen 1 hadden we meer de ruimte om hier meer aandacht aan te besteden.

Hoe was het om met Laura Gomèz (bekend als Blanca Flores in Orange is the New Black, red.) samen te werken?

Hanna: Het was heel leuk om met haar te werken. Hoewel ze zelf niet gay is, zitten wij allemaal erg op één lijn. Dat is waarschijnlijk omdat ze zelf ook heel activistisch is. Ze zet zich actief in voor mensenrechtenorganisaties voor vrouwen en mensen van kleur en ze is een trouwe bondgenoot van de LGBTQ-gemeenschap. Ook heeft ze zelf regelmatig te maken met stereotyperingen als Dominicaans- Amerikaanse vrouw. Ondanks dat ze uit zo'n andere wereld komt voel je dat in de kern de waarden waar zij voor strijdt hetzelfde zijn als die van ons, en dat dat de basis kan vormen voor een goede samenwerking.

Heeft haar rol in ANNE+ ook invloed op de kijkcijfers?

Valerie: Ik denk wel dat het voor de internationale markt gunstig is. Want we krijgen nu al heel veel reacties, op de trailer ook waar ze haar dan voorbij zien komen. Zij heeft veel Latijns-Amerikaanse volgers. Hierdoor bereiken we wel een publiek dat we anders misschien niet zo heel snel zouden bereiken. Wat ook wel tof is denk ik en belangrijk.

 

 

Tot slot: Wie van jullie drieën had het vaakst de slappe lach tijdens de opnames?

Valerie: Nou, dat is wel evenredig denk ik, als de één begint te lachen krijgt iedereen de slappe lach. Hanna moet altijd lachen als iemand struikelt. Dat vindt ze altijd heel grappig. Helaas struikel ik nogal vaak. 

Maud: Is er niet in seizoen 2 een scène waarbij Hanna in haar kruis wordt getrapt door een geit? Toen had iedereen wel de slappe lach.

Hanna: Maar we zijn niet zo'n set van giechelende meisjes hoor, we kunnen ook serieus zijn als het nodig is. ;-)

 

 

ANNE+ seizoen 2 zie je vanaf vandaag, om 22.00 uur op NPO3 en online.

Lees hier meer over het seizoen 2 en kijk de trailer!

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden