Roze Filmdagen Redux

Eerder las je het artikel Roze Filmdagen 2020, waarin drie documentaires werden uitgelicht die - ieder op hun eigen manier - in de lesbische geschiedenis duiken. En toen sloeg covid-19 toe, en de Roze Filmdagen werden uitgesteld.

Maar nu zijn de Roze Filmdagen terug! Na twee zaterdagen Roze Filmdagen Redux eerder deze zomer, is nu het programma van het lange Redux Weekend bekend. Het complete programma vind je op de Roze Filmdagen- website, we lichten een paar titels voor je uit.

Lees ook: Roze Filmdagen 2020.

 

De Duitse film Bonnie & Bonnie heeft een heel eigen tempo. De 17-jarige Albanese Yara (Emma Drogunova) wordt traditioneel opgevoed. Ze weet een beetje de strikte regels op te rekken, maar onder het strenge toezicht van haar broer en vader blijft ze een soort van binnen het gareel. Dit totdat Yara onverwachts verliefd wordt op de vrijgevochten en stoere Kiki (Sarah Mahita). 

In dit rauwe en eigentijdse drama, waarbij de filmtitel uiteraard een referentie is naar het Amerikaanse moordende misdaadduo Bonnie and Clyde, komt het onrecht hard binnen. Op het moment dat je in deze wereld je familie én je vrienden niet meer kunt vertrouwen, is het voor te stellen dat Yara en Kiki samen voor hun toekomst kiezen.

In Bonnie & Bonnie spat de liefde van het scherm als de twee vrouwen samenzijn, en als ze dan op alle fronten worden tegenwerkt, snap je absoluut hun keuze als ze - ondanks dat de verhaallijn tegen het eind net iets te snel escaleert – voor hun vrijheid kiezen.

- Karin van de Wiel

Bonnie & Bonnie is te zien op 18 september.

 

 

The Sympathy Card

Emma is ziek. Ze draagt haar vrouw Josie op iemand anders te vinden zodat Emma die goed kan keuren en ze weet dat Josie niet alleen achterblijft.

Liefdevol, romantisch en grappig (Josie is wat onhandig) drama over echte liefde, daten met goedkeuring van je partner, loslaten en elkaar daardoor weer vinden. Kortom een (h)eerlijke film met een lach en een traan.

The Sympathy Card is te zien op 18 september.

 

 

De stad was van ons

De lesbische beweging in Nederland was in de jaren 70 een drijvende kracht binnen het Nederlands feminisme. Ze liep voorop in activisme en waren verantwoordelijk voor het openen van vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven en drukkerijen. Sommige initiatieven groeiden uit tot wereldwijd bekendheid, zoals Cinemien en Mama Cash.

Festivals werden georganiseerd, films gemaakt, kraakpanden bezet - alles was veranderbaar, de samenleving herdefinieerde zichzelf. Netty van Hoorn heeft deze culturele aardverschuiving gevangen in een prachtige documentaire met interviews, historische beelden en filmmateriaal.

Lees meer: Interview met Werner Borkes, directeur van het Roze Filmfestival, door Karin van de Wiel.

De stad was van ons is te zien op 20 september.

 

 

Roze Filmdagen Redux: Van 17 t/m 20 september in Het Ketelhuis, Amsterdam.

Het volledige programma vind je op de Roze Filmdagen-website.

 

*

Blijf op de hoogte!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Onderzoek naar geweld

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tolerantie, weten we dat er nog steeds veel geweld plaatsvindt om genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat zet mensen aan tot dit geweld?

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden