Ik kan haar niet loslaten

Half november heb ik de vrouw van mijn dromen ontmoet. Vanaf het begin wist ik dat ze nog niet toe was aan een nieuwe relatie. Omdat haar andere relatie net pas was afgelopen en ze de dingen op een rijtje moest krijgen. Tijdens onze dates heb ik aangegeven niets te willen overhaasten en haar de tijd wil geven die ze nodig heeft. Dat ik op haar wacht, tot ze er klaar voor is. Vanaf het begin was de klik tussen ons geweldig! We vonden elkaar allebei erg leuk. Zoiets had ik nog nooit gevoeld. Ook niet bij mijn eerdere vriendinnetjes. Van allebei de kanten uit voelde het echt heel goed. Maar omdat ze nog niet toe was aan een relatie ging het mis tussen ons. Ik kwam te dicht bij haar gevoel en dat kon ze nog niet aan. We hebben afgesproken elkaar voorlopig even niet te zien.

We appen af en toe. Dat vind ik heel fijn. Laatst gaf ze aan dat ze heeft losgelaten wat er tussen ons is gebeurd. Ik kan het niet loslaten omdat het de vrouw van mijn dromen is. Wat moet ik nu doen? Ik wil haar niets op dringen omdat ze er niet klaar voor is. Maar ik wil haar ook echt niet kwijt. Ik hoop dat ze over een tijdje toch verliefd op mij kan worden. Moet ik dit tegen haar zeggen? Of jaag ik haar dan alleen maar verder van mij af? Moet ik wachten wat de toekomst ons gaat brengen? Vriendinnen hebben allemaal een ander antwoord en heb geen idee welke ik moet volgen. Hoop zo dat jij misschien een antwoord hebt.

Alvast bedankt. Groetjes O.

 

Lieve O.,

Je schrijft dat je de vrouw van je dromen hebt ontmoet. Wat een feestelijk gevoel is dat! Des te pijnlijker voor jou dat het niet loopt zoals jij zou willen. Jij zou haar graag blijven zien, maar zij heeft jullie contact voor zichzelf afgesloten, omdat ze er nu niet aan toe is iemand weer toe te laten in haar kwetsbaarheid.

In je schrijven lees ik het worstelen met rouw. Je verliest namelijk iets (je contact met deze vrouw) wat je dierbaar is geworden, ook al is dat in korte tijd gebeurd. Wanneer mensen rouwen, worden vijf fases vaak waargenomen: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet/depressie en acceptatie. Sommige mensen lopen die fases één voor één door, andere mensen ervaren enkele fases. Ook hoeft het ervaren van rouw niet zo lineair te gaan, de fases kunnen elkaar afwisselen.

Het accepteren van de waarheid is pijnlijk: jij wil met haar zijn, maar zij kan/wil dat niet op die manier met jou. Ze heeft dat duidelijk tegen je gezegd en je hebt moeite om dat te accepteren. In jouw schrijven lees ik dat je flink onderhandelt: is er nog iets uit te halen? Wat als ik wacht? Wat als ik...? Wat als...? Je bent bereid het nog rustiger aan te doen en je vraagt je af wat je tegen haar moet zeggen zodat je misschien toch weer binnenkomt in haar leven. Dit is het moment van weerstand tegen de grote hap verdriet die je toch te slikken hebt en de situatie te accepteren zoals die is.

In deze fase kan het fijn zijn om je verhaal te delen met mensen, en je schrijft dat je dat ook al doet. Je vriendinnen geven je (tegengesteld) advies en daarvan vraag ik me af wat je ermee opschiet. Waarschijnlijk heb je nu het meest aan emotionele steun en je verhaal kwijt kunnen. Advies is daarbij vaak niet nodig, een luisterend oor en benoemen dat je het verdient om van gehouden te worden wel. Dat is voor sommige toehoorders onbekend terrein. Jij worstelt en je vriendinnen moeten leren ernaast te zitten en niet vanuit hun eigen ongemak jouw verdriet te fiksen. Wanneer ze toch in adviesmodus schieten, vertel ze dan hoe ze jou nu het beste kunnen helpen. Bevestiging vragen kan daar een onderdeel van zijn.

Zoek je kracht

Voel je je komende tijd vaker verdrietig, kijk dan of je hulp kan zoeken die wat gerichter van aard is en er is puur voor jou. Probeer niet te vluchten in daten, middelen of monofocus op werk, maar kijk komende tijd hoe je op een milde manier met je verdriet kunt zijn. Een massagetherapeut, (relatie)coach of andere hulpverlener kunnen je hierin bijstaan. Let wel; je bent niet ziek, maar je ervaart een moeilijk aspect van leven en liefhebben. Je hebt nu waarschijnlijk het meest aan ondersteuners die ervan uitgaan dat je zelf de kracht hebt om hieruit te komen, je bent alleen op zoek naar waar die zit. Duurt het verdriet erg lang en merk je dat het maar niet beter wordt, klop dan aan bij je huisarts en praktijkondersteuner (psycholoog) voor therapeutische ondersteuning.

Dan het contact met je love interest. Je schrijft dat je nu nog af en toe met haar appt, en dat dat fijn is. Mijn suggestie is om je motivatie voor dit contact kritisch onder de loep te nemen. Wanneer je alleen maar contact met haar hebt in de hoop dat 't ooit nog wat wordt, kun je je afvragen of dit contact wel goed is voor zowel jou als voor haar. Je verwacht stiekem, uiteindelijk, iets terug voor de investering die je op dit moment doet. Daarmee zie je dit moment met haar allicht niet helemaal voor wat het is. Dat is niet fijn voor jou, want daarmee leef je in de toekomst. Het is ook niet fijn voor haar, want zij is daarmee niet gewoon goed zoals ze is, maar moet veranderen om iets anders te voelen en worden.

Zorg goed voor jezelf

Dus wanneer je weer even met haar appt, vraag je dan af: zou ik deze communicatie ook zo doen als ik zeker wist dat we nooit een romantische relatie zouden krijgen? Als het antwoord 'nee' is, vraag jezelf dan af wat je dan eigenlijk wel zou doen: niet meer appen, andere dingen appen, minder vaak appen, via andere wegen communiceren, etc. Je focus verandert dan van 'hoe gaat zij mij gelukkig maken?' naar 'hoe zorg ik goed voor mezelf in deze situatie?'. En als je merkt dat je dit contact ook zou hebben als 't niets meer zou worden tussen jullie, dan is er natuurlijk geen probleem.

Op de lange termijn is het de moeite waard om te reflecteren op wat je in haar ziet wat jij zo inspirerend vindt; is het haar enthousiasme, haar intellect, haar aandacht voor details, haar gevoel voor humor, …? Zet die factoren eens op papier. Voor je ligt er dan ineens een lijst van dingen waarvan jij meer wil in je leven. De uitnodiging aan jou is om te zien of je die eigenschappen ook in jezelf kunt cultiveren. Zo kun je er alsnog van genieten in een ander, maar heb je diegene niet meer nodig om jou compleet te maken.

Veel sterkte komende tijd!

Liefs, Roos

*

 

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

Heb je een prangende vraag, waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Log in om te zien hoe je jouw vraag kunt stellen!

 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden