Mijn vrouw is racistisch

'Dat de maatschappelijke verhoudingen in Nederland verharden, merk ik helaas bij mij thuis. Mijn vrouw laat zich steeds racistischer uit. Tegenstanders van Zwarte Piet en de moorkop komen aan 'onze' tradities, vluchtelingen moeten vooral buiten de landsgrenzen blijven. Ze zijn potentiële terroristen, gelukszoekers en bovendien vrouwonvriendelijk, en ga zo maar door.

Dat we als lesbiennes zelf tot een minderheid behoren, maakt haar niet empathischer of verdraagzamer, integendeel. Moslims zijn een gevaar voor de rechten van LHBTQIA'ers. Alles en iedereen scheert ze over één kam.

We hebben er al vele felle discussies over gehad, maar haar ideeën stelt ze niet bij. Ik merk dat ik haar steeds slechter trek. Ik zie mijn vriendin steeds minder als liefdevol mens. Discriminatie kan voor mij niet. Kap ik met haar? Wat zou jij doen?'

 

Focus op gevoelens onder het racisme
'
Jullie hebben een (geleidelijk) veranderend beeld van hoe om te gaan met anderen. Dat kan grote veranderingen betekenen voor jullie relatie. Is het je vrouw ook duidelijk hoe zeer haar racisme jou persoonlijk raakt en je van haar verwijderd doet voelen? Als ze dit weet en ze gaat vooral in op het ideologische aspect (is het racistisch of niet, en is dat erg of niet), dan heeft ze je overduidelijk nog niet gehoord. Mijn suggestie is om een gesprek met haar aan te gaan op een rustig moment. Geef dan aan hoezeer je je zorgen maakt over jullie verschillen in opvattingen, en dat dat voor jou een breekpunt kan zijn. En vraag ook eens door: wat maakt dat ze deze overtuigingen heeft? Voelt ze zich zo onveilig, of ongezien? Heeft ze een vervelende aanvaring gehad en scheert ze nu iedereen over één kam? Probeer om uit de ideologie te blijven en vooral te focussen op de laag van gevoelens die daaronder ligt.' – Roos

Accepteer dat mensen soms uit elkaar groeien
'Helaas is het een realiteit dat partners soms uit elkaar groeien. Dat kan door traumatische gebeurtenissen, grote verschillen in carrière of scholing komen. Als jouw vrouw bij haar standpunten blijft, is een breuk waarschijnlijk onafwendbaar. Beter voor jou en wellicht ook voor haar?' - Emily

Verbreek de relatie
'Helaas een herkenbaar verhaal voor mij. Discussie en redelijke argumenten aanvoeren, het heeft allemaal geen zin. Als iemand doof is, blijft hij (zij) doof. De relatie verbreken is de enige manier om te laten merken dat discriminatie onacceptabel is. Verdrietig, maar het is niet anders. Zulke negativiteit wil je ook niet dag in, dag uit om je heen toch?' – Metje

Ga ontmoetingen met haar 'vijanden' aan
'Als de corona-crisis weer voorbij is (en die tijd komt heus), dan zou ik wat ontmoetingen met haar 'vijanden' in scene zetten.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden