Supergirl

Spoiler alert! Stop vooral nu met lezen als je tijdens het kijken 100% verrast wil worden.   

Naast het redden van de aarde en haar bewoners, is het ook nog best ingewikkeld om je liefdesleven vorm te geven. Special Agent Danvers gaat de strijd aan, samen met haar vriendin en haar zusje: Supergirl.

Alexandra – afgekort tot Alex – Danvers is een uitmuntende arts, biomedisch wetenschapper en ze werkt als agent, en later als directeur, bij de DEO, een geheime overheidsorganisatie die de aarde beschermt tegen buitenaardse aanvallen en invasies. Haar expertise zijn onder ander buitenaardse fysiologie en militaire tactische planning. Daarnaast is de uitermate intelligente Alex getraind in diverse vormen van martial arts, en is ze erg vaardig in het gebruik van allerlei soorten wapens.

Samen met haar collega’s, vrienden en later ook haar vriendin Maggie Sawyer, een detective bij de politie, vecht de begaafde Alex in National City tegen de kwaadaardige buitenaardse wezens en aardse slechteriken. En o ja, Alex is de oudere stiefzus van Kara Zor-El, ook wel bekend als Supergirl. Hoewel ze dus zelf geen superkrachten bezit, weet Alex zich goed te redden in de strijd tegen onrecht. 

 

In seizoen twee van de televisieserie Supergirl heeft de 28-jarige Alex haar coming-out, waarop uiteindelijk (haar stiefzus Supergirl reageert eerst wat geschrokken) door iedereen liefdevol wordt gereageerd. Een ontwikkeling die volledig in lijn is met de leidende verhaallijn binnen de serie: Supergirl en haar heldhaftige team, strijdt voor de vrijheid en gelijkwaardigheid van iedereen op aarde, én daarbuiten.  

In deze tijden is het interessant deze heldere moralistische les in deze Amerikaanse serie rechtstreeks door te trekken naar de schrijnende maatschappelijke ontwikkelingen die daar plaatsvinden. Zeker juist nu door gevolgen van de pandemie dit des te duidelijker zichtbaar worden. Het lijkt erop dat iedereen die niet een witte heteroman is, gediscrimineerd wordt. Iets waarvan we weten dat deze natuurlijk ook de LGBTI-community erg hard treft.

Daarom des te fijner om te zien hoe in deze Amerikaanse superheldenserie de coming-out van Alex Danvers, met de daar bijhorende twijfels, onzekerheden en persoonlijke angsten, genuanceerd en geloofwaardig wordt getoond. We zien een volwassen vrouw die - al sinds haar jeugd - worstelt met haar gevoelens en identiteit. Het is geruststellend hoe ze uiteindelijk hier haar eigen weg in vindt en zich weet open te stellen naar haar familie, vrienden, en uiteindelijk ook haar geliefde.

 De voorbereidingen voor hun huwelijk zijn in volle gang, als Maggie en Alex onverwachts hun relatie verbreken. Als Maggie zegt nooit kinderen te willen hebben, realiseert Alex zich dat zij dat wel heel erg graag wil. Het blijkt een breekpunt binnen deze tot nu toe gelukkige, sprankelende en gelijkwaardige relatie. Met tegenzin gaan ze uit elkaar. Een onverwachts en verdrietig moment, wat tranen in mijn ogen bracht.

Wat nog maar eens meer benadrukt hoe realistisch Supergirl deze relatie tussen Maggie en Alex heeft gemaakt, want superheldenseries staan nou niet echt bekend om hun genuanceerde en levensechte portretteringen van personages en hun relaties met anderen. De core business is toch wel een superheld die - vaak met bovenmatig gebruik van geweld – kwaadaardige aliens verslaat.

Leuk om te noemen, is dat Supergirl in 2017 een nominatie heeft ontvangen in de categorie Outstanding Drama Series tijdens de GLAAD Awards, de organisatie die LGBT-representatie in de media in het oog houdt.

Na de dramatische break-up, krijgt Alex een relatie met Kelly Olsen. Hoe leuk de vrouwen ieder ook zijn, de twee weten samen niet de spanning en lol over te brengen die Maggie en Alex in hun relatie met elkaar hadden. Waar dat aan ligt? Ik kan verschillende oorzaken bedenken, maar de meest voor de hand liggende lijkt me de verschuiving naar een verhaallijn waarin de focus ligt op keiharde actie.

Alternatieve werelden en hun slechteriken verschijnen, superhelden uit andere Marvel-series komen op bezoek, aartsvijand Lex Luther en zijn zus Lena spelen weer een prominente rol en de complete destructie van het heelal is aanstaande. Kortom, er is weinig tijd voor menselijke interacties en complexe emoties.

Aan de andere kant: Alex en Kelly zijn ongeveer de enige in deze seizoen van Supergirl die überhaupt een relatie hebben en weten goed te houden, dus dat is ook een soort van overwinning te noemen, toch?

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden