Supergirl

Spoiler alert! Stop vooral nu met lezen als je tijdens het kijken 100% verrast wil worden.   

Naast het redden van de aarde en haar bewoners, is het ook nog best ingewikkeld om je liefdesleven vorm te geven. Special Agent Danvers gaat de strijd aan, samen met haar vriendin en haar zusje: Supergirl.

Alexandra – afgekort tot Alex – Danvers is een uitmuntende arts, biomedisch wetenschapper en ze werkt als agent, en later als directeur, bij de DEO, een geheime overheidsorganisatie die de aarde beschermt tegen buitenaardse aanvallen en invasies. Haar expertise zijn onder ander buitenaardse fysiologie en militaire tactische planning. Daarnaast is de uitermate intelligente Alex getraind in diverse vormen van martial arts, en is ze erg vaardig in het gebruik van allerlei soorten wapens.

Samen met haar collega’s, vrienden en later ook haar vriendin Maggie Sawyer, een detective bij de politie, vecht de begaafde Alex in National City tegen de kwaadaardige buitenaardse wezens en aardse slechteriken. En o ja, Alex is de oudere stiefzus van Kara Zor-El, ook wel bekend als Supergirl. Hoewel ze dus zelf geen superkrachten bezit, weet Alex zich goed te redden in de strijd tegen onrecht. 

 

In seizoen twee van de televisieserie Supergirl heeft de 28-jarige Alex haar coming-out, waarop uiteindelijk (haar stiefzus Supergirl reageert eerst wat geschrokken) door iedereen liefdevol wordt gereageerd. Een ontwikkeling die volledig in lijn is met de leidende verhaallijn binnen de serie: Supergirl en haar heldhaftige team, strijdt voor de vrijheid en gelijkwaardigheid van iedereen op aarde, én daarbuiten.  

In deze tijden is het interessant deze heldere moralistische les in deze Amerikaanse serie rechtstreeks door te trekken naar de schrijnende maatschappelijke ontwikkelingen die daar plaatsvinden. Zeker juist nu door gevolgen van de pandemie dit des te duidelijker zichtbaar worden. Het lijkt erop dat iedereen die niet een witte heteroman is, gediscrimineerd wordt. Iets waarvan we weten dat deze natuurlijk ook de LGBTI-community erg hard treft.

Daarom des te fijner om te zien hoe in deze Amerikaanse superheldenserie de coming-out van Alex Danvers, met de daar bijhorende twijfels, onzekerheden en persoonlijke angsten, genuanceerd en geloofwaardig wordt getoond. We zien een volwassen vrouw die - al sinds haar jeugd - worstelt met haar gevoelens en identiteit. Het is geruststellend hoe ze uiteindelijk hier haar eigen weg in vindt en zich weet open te stellen naar haar familie, vrienden, en uiteindelijk ook haar geliefde.

 De voorbereidingen voor hun huwelijk zijn in volle gang, als Maggie en Alex onverwachts hun relatie verbreken. Als Maggie zegt nooit kinderen te willen hebben, realiseert Alex zich dat zij dat wel heel erg graag wil. Het blijkt een breekpunt binnen deze tot nu toe gelukkige, sprankelende en gelijkwaardige relatie. Met tegenzin gaan ze uit elkaar. Een onverwachts en verdrietig moment, wat tranen in mijn ogen bracht.

Wat nog maar eens meer benadrukt hoe realistisch Supergirl deze relatie tussen Maggie en Alex heeft gemaakt, want superheldenseries staan nou niet echt bekend om hun genuanceerde en levensechte portretteringen van personages en hun relaties met anderen. De core business is toch wel een superheld die - vaak met bovenmatig gebruik van geweld – kwaadaardige aliens verslaat.

Leuk om te noemen, is dat Supergirl in 2017 een nominatie heeft ontvangen in de categorie Outstanding Drama Series tijdens de GLAAD Awards, de organisatie die LGBT-representatie in de media in het oog houdt.

Na de dramatische break-up, krijgt Alex een relatie met Kelly Olsen. Hoe leuk de vrouwen ieder ook zijn, de twee weten samen niet de spanning en lol over te brengen die Maggie en Alex in hun relatie met elkaar hadden. Waar dat aan ligt? Ik kan verschillende oorzaken bedenken, maar de meest voor de hand liggende lijkt me de verschuiving naar een verhaallijn waarin de focus ligt op keiharde actie.

Alternatieve werelden en hun slechteriken verschijnen, superhelden uit andere Marvel-series komen op bezoek, aartsvijand Lex Luther en zijn zus Lena spelen weer een prominente rol en de complete destructie van het heelal is aanstaande. Kortom, er is weinig tijd voor menselijke interacties en complexe emoties.

Aan de andere kant: Alex en Kelly zijn ongeveer de enige in deze seizoen van Supergirl die überhaupt een relatie hebben en weten goed te houden, dus dat is ook een soort van overwinning te noemen, toch?

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De Geliefden

Debuut Willemijn Kranendonk: Jacqueline en Rosa hebben als twintigers een intense relatie maar gaan uit elkaar. Veertig jaar later kijken ze terug. Hebben ze de juiste keuzes gemaakt?

Lees verder

Hindostaans & Queer

Zichtbaar mét trots: We spraken vier powervrouwen over hun energieke strijdkracht, coming-out, religie en taboes. Samen strijden zij voor samenhorigheid en zichtbaarheid binnen én buiten de Hindostaanse gemeenschap.

Lees verder

Morgen ben ik weer alleen

'Ik wil haar liefde maar voor één nacht.' Jasha Eliane (21) bracht een nieuw nummer uit, over de korte liefde tussen twee vrouwen. 'Een verhaal waar veel mensen zich in zullen herkennen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden