SPECTRUM Podcast

SPECTRUM is een gloednieuwe podcast waarin de intersectionele* queer ervaring centraal staat.

Zoals je misschien al hebt gemerkt, heeft de 'ouderwetse' podcast de laatste jaren een enorme comeback gemaakt! Er zijn dan ook genoeg leuke en boeiende podcasts met een queer-gerelateerd thema voor ons om uit te kiezen. Zo besteedden we eerder al aandacht aan onder meer DAMN, HONEY, een feministische podcast over sh*t waar je als (queer) vrouw van deze tijd mee moet dealen, De Lesbische Liga Podcast, over lesbische representatie in de media en de podcast van Anne (ja van ANNE+!).

Vandaag zetten wij de gloednieuwe podcastserie SPECTRUM in de schijnwerpers. In deze tweewekelijkse podcast, gelanceerd door Dipsaus Podcast, worden de lessen besproken die de queer gemeenschap te bieden heeft en gaan de makers op zoek naar de verhalen erachter. De intersectionele queer ervaring staat centraal:

* Intersectionaliteit (ook wel kruispuntdenken) is de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van verschillende factoren. Bij intersectionaliteit ben je je ervan bewust dat mensen op meerdere assen kunnen afwijken van 'de norm', dat die assen elkaar beïnvloeden en dat dat iemands positie in de maatschappij bepaalt.

Movisie: Iemand kan vrouw zijn en zwart. En lesbisch. En alleenstaand moeder. En ook nog slechtziend. Heb je het plaatje? Voeg er dan nog even aan toe dat ze rijk is, erg rijk. Opeens is het plaatje anders. Want iemand die rijk is, neemt een geheel andere positie in de maatschappij in dan iemand die arm is, ook al zijn ze verder exact hetzelfde. Dat is, in een notendop, intersectionaliteit. [bron, bron]

 

SPECTRUM wordt gehost door Riyaz van Wegberg. De podcast is vanaf 2 juni te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal.

Riyaz staat binnen de queer-gemeenschap bekend als iemand die belangrijke onderwerpen zoals liefde, seksualiteit, sociaal-maatschappelijke vraagstukken en verschillende queer-gerelateerde zaken op een intelligente en integere manier bespreekbaar maakt. Dit doet hij al op zijn YouTube kanaal 'Riyaz Luvz' met liefde en compassie. Over Spectrum zegt hij:

'We zetten de queer ervaring centraal, het is door en voor onze queer peers. Er is zo veel te leren vanuit de queer gemeenschap, dat verdient een platform en erkenning!'

Aan de hand van persoonlijke ontmoetingen en diepgaande gesprekken brengt hij in deze podcast interessante onderwerpen aan het voetlicht. De maatschappij, de levens van queer mensen, de systemen waar zij vraagtekens bij zetten en soms letterlijk henzelf.

Op 26 mei publiceerde Dipsaus Podcast al een teaser aflevering over SPECTRUM, te beluisteren via Spotify. In deze aflevering gaat Riyaz in gesprek met Olave Nduwanje. Zij is schrijfster, denker, spreker en presentator van OlaveTalks. Het is een onderhoudend gesprek waarin twee mediamakers van kleur uit de queer-gemeenschap de diepte ingaan over media, onzichtbaarheid, de kunst van uitleggen en het creëren vanuit een passie. 

Lees ook: Interview met Olave – Zij aan Zij 2018

Over Dipsaus Podcast

SPECTRUM is de tweede Dipsaus podcast productie. Eerder lanceerde Dipsaus Fufu & Dadels: de podcast waarin jonge vrouwen van kleur hun verhaal deelden. Dipsaus is een platform door en voor vrouwen en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid, gepresenteerd en opgericht door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. SPECTRUM wordt geproduceerd door Mariam El Maslouhi, mede-oprichter van Dipsaus. Meer weten? Bezoek de website

Abonneer op SPECTRUM via Spotify, ItunesStitcher of Deezer.

Volg SPECTRUM op Twitter en Instagram.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen versieren voor vrouwen

'Het boek dat ik zelf zo graag had willen hebben.' Hoe word je beter in flirten, versieren en daten met vrouwen en hoe word je aantrekkelijkste versie van jezelf? Eline schreef deze praktische gids.

Lees verder

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden