Zo kan het ook

Eerder deze maand introduceerde Facebook de eerste 'Community City Guide' in Nederland. Wereldwijd is dit de zestiende Community City Guide-editie en deze keer staat Rotterdam centraal! Deze Rotterdamse stadsgids is samengesteld door verschillende Rotterdamse communities, waaronder Stichting Gay Rotterdam. Benieuwd naar wat deze stichting precies doet, kwamen we in contact met Talitha Nöllen, die deel uitmaakt van het bestuur. Talitha vertelt ons graag meer over Gay Rotterdam, de City Guide en haar persoonlijke blog genaamd 'Pride and Porridge'.

Foto: Sophia van den Hoek

Wat is Gay Rotterdam precies? 

Gay Rotterdam is een platform voor de LHBTI+ community in Rotterdam of voor mensen die Rotterdam willen bezoeken. Het is ooit voortgekomen als een plan vanuit de gemeente om Rotterdam meer te representeren als een friendly en open-minded stad. Uiteindelijk zijn we een aparte stichting geworden en werken we alleen maar met vrijwilligers. Op onze website en social media kanalen informeren we over alles wat maar met de LHBTQ+ community te maken heeft in Rotterdam.

Wij hebben ook een maatschappelijke sectie. Hier kunnen wij mensen doorverwijzen naar maatschappelijke organisaties en vice versa. Laatst kregen we bijvoorbeeld een berichtje van VluchtelingenWerk in Rotterdam. Ze lieten ons weten dat er een aantal mensen in het AZC zitten die de behoefte hebben om like-minded mensen te ontmoeten. In zo'n situatie zijn wij vaak het eerste contactpunt.  Wij kunnen deze mensen dan eventueel weer in contact brengen met andere organisaties. Op dit soort manieren hebben we afgelopen jaren echt een community om ons heen gebouwd. Daardoor is er binnen Gay Rotterdam een hele leuke dynamiek ontstaan. En ons laatste grote project was dus de Rotterdamse stadsgids.

Wat is het belang van zo'n stadsgids?

Haha, ik snap je vraag, want er zijn natuurlijk al genoeg stadsgidsen. Maar het leuke aan deze stadsgids is dat het super actueel is: Rotterdam is een 'vernieuwende' stad die constant in beweging is.  Plekken die nu nog open zijn kunnen volgend jaar alweer dicht zijn. Daarnaast is deze gids samengesteld door Rotterdamse locals en dat lees je ook echt terug. Hier hebben wij van GayRotterdam ook aan bijgedragen met 'insider tips' voor leuke plekken, speciaal voor LHBT+. Helaas zijn veel gay bars en clubs in Rotterdam - zoals bijvoorbeeld Gay Palace – dicht gegaan door de vorige economische crisis. Maar er zijn nog genoeg andere leuke plekken om 'gay' uit te gaan!

O ja, welke plekken dan?

Dat ga ik niet verklappen, want deze hotspots zijn allemaal te vinden in de Facebook Community City Guide van Rotterdam! Deze stadsgids is in de hele stad gratis te verkrijgen, bijvoorbeeld bij de Rotterdam Tourist Information-punten, maar hij is ook online beschikbaar. Onder het kopje 'Cultuur & Entertainment' vind je onze bijdrage aan de stadsgids!

Eurovisie Songfestival

In eerste instantie zou de stadsgids gelanceerd worden naar aanleiding van het Eurovisie Songfestival dat deze zomer plaats had moeten vinden in Rotterdam Ahoy. Dit evenement had heel veel open-minded mensen -zowel uit het buitenland als uit het binnenland - naar onze stad kunnen trekken. Voor hen was deze stadsgids heel handig geweest. Helaas is dit nu allemaal even anders. De makers van de City Guide hebben ervoor gekozen om de stadsgids alsnog te lanceren tijdens deze coronacrisis. Veel mensen blijven deze zomervakantie in Nederland en sinds 1 juli is praktisch alles weer open. Dit is gunstig, want de lokale ondernemers hebben juist nu die klanten nodig. Met behulp van de City Guide kunnen wij Rotterdamse ondernemers en particulieren dus een hart onder de riem steken (we houden uiteraard wel rekening met de corona voorschriften). 

Wat een leuk initiatief! Ben jij zelf ook lid van de LHBT+ community?

Jazeker! Ik ben getrouwd met mijn vrouw en we hebben kortgeleden een dochtertje gekregen. Onze gezinssamenstelling is iets anders dan je in eerste instantie misschien zou verwachten: wij voeden ons kind samen met een homostel op, waarvan er één de biologische vader is. Ons dochtertje brengt 50 procent van de tijd bij hen door en de andere 50 procent bij ons. Daarnaast doen we genoeg leuke dingen met het complete gezin. Zo zijn we laatst gezellig met z'n allen op vakantie geweest naar Frankrijk. 

Wij hebben dus een 'meeroudergezin', een ander woord voor co-ouderschap. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat we wilden dat ons kind een band kan opbouwen met de biologische vader en tegelijkertijd gunden wij de wensouders een kindje. Voor homoseksuele stellen is dit namelijk best moeilijk om te verwezenlijken. Om deze reden - en nog tienduizend andere redenen - dachten wij: dit is echt iets voor ons. Een soort van 'best of both worlds.' En dat pakte gelukkig heel goed uit! Op onze blog 'Pride and Porridge' kun je hier meer over zien en lezen! 

Waarom zijn jullie gaan bloggen over 'roze' co-ouderschap?    

Wij hadden al een tijd geleden besloten dat co-ouderschap goed bij ons zou passen, maar we konden weinig ervaringsverhalen vinden op het internet. Ook spraken we laatst een journalist die voor een open-minded medium schrijft, maar nog nooit van deze gezinssamenstelling gehoord had. Hierdoor realiseerden we ons dat er nog weinig informatie over co-ouderschap te vinden is. Daarom hebben wij besloten om onze eigen ervaringen met het co-ouderschap publiekelijk te gaan delen.

We krijgen voornamelijk positieve reacties via onze website en Instagram. We merken daardoor dat wij een inspiratie kunnen zijn voor anderen en kunnen laten zien hoe het ook kan. Andere homo's of lesbiennes met een kinderwens kunnen door onze blog gaan denken: 'Misschien is dit ook wel iets voor mij.' Voor lesbische stellen zijn zaaddonoren uit Denemarken of een goeie vriend niet de enige manieren om hun kinderwens te vervullen. Als dit wel iets voor jou is, hebben wij ook nog wel wat tips voor hoe je dit wel of niet kunt doen, haha. Wij zijn heel gelukkig met ons gezinnetje, en dat laten we graag zien!

 

Meer weten?

Volg Pride and Porridge via Facebook  en Instagram!

 

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden