Pride Amsterdam 2020

Gisteren ging in Amsterdam de Pride van start. Door COVID-19 ziet de 25ste Pride Amsterdam er dit jaar anders uit. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink opende de Pride zaterdagmiddag met een toespraak zonder publiek bij het Homomonument.

Ondanks de sobere editie is het 'belangrijk dat ook corona de Pride er nooit onder krijgt', zegt hij in zijn speech. 'De boodschap dat iedereen het recht heeft om te zijn wie hij wil zijn, om lief te hebben wie hij wil liefhebben, om zelf te weten hoe je je leven leidt, wat je gender is, op wie je verliefd wordt, díe boodschap staat overeind en verdient het om altijd gevierd te worden en zichtbaar te zijn in deze stad.'

'Ook in Amsterdam zijn er nog steeds verschrikkelijke incidenten waarbij leden van de lhbti-community worden bedreigd, mishandeld en geweld nog steeds voorkomt', benadrukt Groot Wassink.

Stop het geweld!

Pride is Protest: Op zaterdag 1 augustus, de dag waarop oorspronkelijk de Canal Parade zou plaatsvinden, wordt een protest georganiseerd op het Amsterdamse Museumplein. 'We willen dat de regering meer doet tegen anti-LHBTI-geweld. We willen een land waar iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken zijn.' Hier lees je meer.

Find all flags- tour

Als alternatief voor de gezamelijke Pride Walk kun je deze week vanaf het homomonument een vlaggenzoektocht lopen, lanngs plekken die belangrijk zijn voor de LHBTQ+ gemeenschap. Langs de 5 kilometer lange route hangen alle vlaggen uit die de pride-community vertegenwoordigen, te beginnen met de gigantische regenboogvlag van 25 meter aan de Westertoren. Hier lees je meer.

 

Pride TV

Een unieke samenwerking tussen Pride Amsterdam, de Amsterdamse omroep SALTO, hét lifestyle kanaal OUTtv en de telecom providers VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile, Youfone en Tele2. Hierdoor kan heel Nederland negen dagen lang - van 25 juli t/m 2 augustus - Pride TV ontvangen en dus zien wat Pride Amsterdam allemaal te bieden heeft. OUTtv, dat normaal gesproken niet in het basispakket zit, wordt namelijk door de telecomproviders tijdens Pride Amsterdam gratis ter beschikking gesteld.

Pride TV wordt door de LHBT-gemeenschap zelf gemaakt. 24 uur per dag live programma's, muziek, documentaires en reportages over de aangepaste festiviteiten. In korte tijd is een prachtige Pride-programmering gemaakt. Directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam is onder de indruk van het gevarieerde programma-aanbod: 'Zichtbaarheid is erg belangrijk voor de emancipatie van onze community. We zijn dan ook ontzettend blij met de samenwerking met SALTO en OUTtv. Ik vind het geweldig om te zien hoe in zo'n korte tijd allerlei partijen en vrijwilligers dit Pride-programma in elkaar hebben gezet. Dat vervolgens ook de telecomproviders hun nek uitsteken, de handen ineen slaan en dit voor heel Nederland beschikbaar stellen is echt hartverwarmend.' 

Tot vrijdag 31 juli wordt een reeks van programma's gemaakt door allerlei organisaties, partners en commissies van Pride Amsterdam. Zo zie je de actuele culturele agenda van Pride Amsterdam: Dagelijks vanaf 17.00 uur in het programma 'Queer Culture'. Film, theater, beeldende kunst, dans, opera, boeken, fotografie. De makers en jonge talenten komen aan tafel, met columns door onder andere Claudia de Breij en Cornald Maas, optredens door onder andere Sjors van der Panne, Francis van Broekhuizen, Jeangyu Macrooy en Alderliefste.

Het 'Power Vrouwen Hour' van de commissie Women & Pride zendt vijf maal uit op Pride TV. Een programma door vrouwen, voor iedereen. Motto: Zonder wrijving geen glans, Met De Vlag van de Dag, de Lesbische Lokroep, Talkshow en veel meer.

Het volledige programma + meer info vind je op de website van Pride Amsterdam!

 

 

Happy Pride!

 

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

Deel jouw ervaringen

Nederland staat bekend als een voortrekker op het punt van LHBTIQ+ acceptatie, maar is dat wel zo? Hoe staat het anno 2021 met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+'ers? Doe mee!

Lees verder

Ze is gewoon lesbisch

Florence Vos Weeda speelt de rol van Alex: 'Het geeft mij veel vertrouwen in de toekomst als ik zie dat de LHBTQ+ gemeenschap steeds meer gerepresenteerd wordt in series.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden