Seksuele beleving

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier

 

Hai Roos,

Ik wil je wat vragen. Ik ben gek op mijn vriendin, we zijn al een tijd bij elkaar maar het lijkt wel alsof de passie er een beetje uit is. We hebben soms nog wel seks, maar niet heel vaak. Vroeger was dat veel meer. Ik vind het niet zo erg, beter af en toe goed dan helemaal niet, maar ik zou wel wat meer afwisseling willen. Ik fantaseer soms over seks met anderen, of over vastgebonden worden en spannende speeltjes, of andere dingen die ik niet zo snel zie gebeuren met mijn vriendin. Ik voel me daar dan schuldig over, en durf er niks over te zeggen. Ik wil haar helemaal niet kwijt, en seks is ook niet het belangrijkste, maar die fantasieën worden steeds heftiger hoe meer ik ze probeer te onderdrukken. En eigenlijk gaan ze ook niet eens over haar. Ik wil gewoon kunnen genieten van samen zijn, en niet steeds het gevoel hebben dat ik iets mis. Hoe kom van dat onrustige gevoel af? Groetjes, A.

 

Beste A.,

Wat fijn dat jij en je vriendin het in 't algemeen goed hebben, da's een mooie basis. Toch loopt het seksueel niet helemaal soepel en vind je het moeilijk om daarmee in het reine te komen.

Verveling en seks-negativiteit

Veel wetenschappelijke onderzoeken proberen ons iets te vertellen dat moeizaam doordringt tot de mainstream, namelijk: gemiddeld genomen raken vrouwen sneller verveeld in relaties dan mannen. Juist ook op seksueel gebied! Het stereotype beeld van dat vrouwen 'van nature' een lager libido hebben is onzin, zoals je zelf ook hebt gemerkt. In het begin van een relatie is er immers genoeg te ontdekken en wordt er veel gevreeën. Na een poosje is de nieuwigheid eraf.

Seks wordt dan zoals een paar comfortabele sneakers: het zit heerlijk en zorgeloos, maar het haalt niets nieuws in jezelf naar voren. En dat terwijl vrouwen behoefte hebben aan nieuwigheid, prikkeling en verkenning!

Daar komt bij dat vrouwen worden opgevoed met een dubbele moraal: je moet niet te graag willen en seks mag niet te belangrijk voor je zijn, maar je moet ook niet te preuts en wel seksueel beschikbaar zijn voor de ander. Deze seks-negativiteit zorgt voor innerlijke strijd. Je eigen seksuele verlangens als uitgangspunt nemen is er niet bij, want dan ben

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden