Ik ben geen oppas oma

'Sinds een paar maanden kan ik mezelf oma noemen. Mijn dochter heeft met haar man een gezonde en mooie zoon gekregen. Superblij zijn ze met hem, en ik natuurlijk net zo goed. Helaas zitten er ook minder leuke kanten aan deze heuglijke gebeurtenis, zo bleek snel. Al voor de geboorte vroeg mijn dochter of ik na haar bevallingsverlof twee dagen per week op de kleine zou willen passen. Dat heb ik geweigerd. Af en toe eens babysitten vind ik prima, maar niet structureel. Mijn eigen moeder heeft dat ook nooit gewild en dat heb ik altijd goed begrepen. Als je zelf twee kinderen hebt opgevoed, heb je je portie kinderwerk wel gehad. Dan heb je recht op me-time.

Ik ben al met pensioen, maar altijd druk met van alles en nog wat. Zo breng ik bijvoorbeeld lekker veel tijd met mijn nieuwe vriendin door. Maar het doet er eigenlijk niet toe hoe ik mijn dagen invul, vind ik.

Mijn dochter zei dat ik waarschijnlijk van mening zou veranderen bij het zien van de baby, en nam mijn weigering goed op. Nu ik na de geboorte nog steeds hetzelfde standpunt inneem, is de verhouding tussen ons beiden behoorlijk verslechterd. De kinderopvang is te duur volgens dochterlief. Nou, dan doen jullie iets anders minder, was mijn respons. Dan maar niet twee of drie keer per jaar op vakantie, of wat minder riante auto's. Dat soort dingen calculeer je in als je aan kinderen begint. Ik vind trouwens niet dat ik me hoef te verantwoorden voor mijn beslissing. Het echt nare is alleen dat ik met de verkoelde relatie nu ook mijn kleinzoon minder zie. Mijn schoonzoon houdt zich afzijdig. Zijn ouders wonen ver weg. Wat zou jij doen?'

 

Blijf trouw aan jezelf
'Ik vind dat de kersverse oma gelijk heeft. Haar dochter en schoonzoon kunnen niet van haar verwachten dat ze structureel gaat oppassen, hoe goed hun dat financieel gezien ook zou uitkomen. De financiën zijn hun eigen verantwoordelijkheid. Het is jammer dat de dochter zo negatief reageert, maar dat is haar stukje. Ik zou als ik haar moeder was trouw blijven aan mezelf en erop vertrouwen dat de relatie met dochterlief wel weer zal herstellen.' – Rina

Trek je eigen plan
'Je bent inderdaad geen enkele verantwoording voor je tijdsbesteding schuldig. Zelfs al doe je een deel van je tijd helemaal niets of niets bijzonders, dat doet er niet toe. Die tijd is van jou en jij beslist erover. Ik kan je niet anders

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden