Lovato vs. Trump

Het kan weleens Trump's grootste politieke erfenis worden, zo zegt correspondent Arjen van der Horst [NOS radio 1]. Donald Trump heeft Amy Coney Barrett voorgedragen als vervanger van Ruth Bader Ginsburg in het Amerikaanse Hooggerechtshof (RGB overleed op 18 september dit jaar, hier lees je meer) en de benoeming van Coney Barrett kan grote consequenties hebben.

Amy Coney Barrett is streng katholiek en met haar toetreden tot het hoogste gerechtshof van het land kan Trump op belangrijke steun rekenen van religieus-conservatieve kiezers. Met haar standpunten is Coney Barrett in bijna alles het tegenovergestelde van Ginsburg, die vocht voor vrouwen- en homorechten en met haar progressieve kijk een belangrijke stempel heeft gedrukt op gelijke rechten voor iedereen in de Verenigde Staten. Van Amy wordt niet verwacht dat ze abortus, Obamacare en 'gay rights' zal steunen of verdedigen.

Foto: album cover Demi Lovato [source] illustratie Trump [Atlas/Shutterstock].

Amy Coney Barrett werd de afgelopen dagen aan de tand gevoeld door de Senaat, en wordt daarna hoogstwaarschijnlijk benoemd als opperrechter in het Hooggerechtshof. 'Hoogstwaarschijnlijk' omdat de procedure van benoeming zo in elkaar zit: Door de kandidaat-opperrechter kritische vragen te stellen hopen beide partijen elkaar te overtuigen van een voor- of tegenstem. De kans dat de meerderheid van de door Republikeinen gedomineerde Senaat tegen haar benoeming zal stemmen is klein.

De democraten hebben met man en macht geprobeerd om deze nominatie en benoeming tegen te houden, en te wachten tot er een nieuwe president is gekozen. Ten spijt, want de nominatie en de hoorzittingen zijn toch van start gegaan. Hierna volgt de stemming, en met een meerderheid Republikeinen in de Senaat (waarvan de meesten al hebben aangegeven 'voor' haar benoeming te zullen stemmen) zal worden geprobeerd om Coney Barrett ingezworen te hebben voor de verkiezingen.

Dit met het oog op de uitslag: Als de overwinning van dan wel Trump, dan wel Biden niet heel duidelijk is, zal het Hooggerechtshof zich over de uitslag buigen. En met Amy Coney Barrett zal het panel van negen rechters nadrukkelijk naar Trump's conservatieve rechts buigen.

Los van de verkiezingsuitslag: Met de benoeming van Coney Barrett zou Trump in totaal drie van de negen rechters hebben benoemd. De verhouding in het panel zal dan 6-3 zijn, in het voordeel voor de conservatieven. Als er dus, in de komende tientallen jaren(!), zaken over bijvoorbeeld abortus, immigratie of same-sex marriage voor het Hooggerechtshof komen, belooft dat weinig goeds.

The Lincoln Project

Toch zijn er (zelfs) in het kamp van de Republikeinen ook tegengeluiden te horen; lang niet alle Republikeinen steunen de conservatieve ideeën van Trump. Zo is er The Lincoln Project, een organisatie die is opgericht in 2019 en bestaat uit (oud-) Republikeinen die willen voorkomen dat Trump nog een termijn president blijft.

The Lincoln Project heeft steun uitgesproken voor Democraat Joe Biden en lanceert regelmatig verschillende video's en commercials waarin op pakkende wijze duidelijk wordt gemaakt hoe ongeschikt (en gevaarlijk) Donald Trump is als president (zie ook het YouTube-kanaal). 

De meest recente video is 'Girl in the Mirror'. Een krachtig pleidooi voor vrouwen, vrouwenrechten en rolmodellen waarin je Trump neerbuigend ziet uithalen naar vrouwen, en de invloed die dit heeft op jonge meisjes die dit zien en horen.

 

Demi Lovato, die je vorige week nog zag als host van een Facebook Watch aflevering ter gelegenheid van Coming Out Dag (lees meer en bekijk de video hier), heeft de handen ineen geslagen met The Lincoln Project. Demi, die zich identificeert als 'queer' en 'fluid', wil met haar bekendheid iedereen oproepen om te gaan stemmen. Blijf betrokken bij de politiek, want het gaat ons allemaal aan, zegt zij; Trump laat een spoor van verdriet en vernieling achter. In haar nieuwe song Commander in Chief vraagt ze zich af hoe Trump 's nachts kan slapen met wat hij aanricht. 'We zijn is crisis, mensen gaan dood terwijl jij je zakken vult.' Dat Trump de aanval op haar zal inzetten via Twitter is te verwachten. 'Bring it on!', zegt ze daarover tegen CNN. De tag #CommanderInChief is inmiddels trending.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden