Welcome to Chechnya

Dodelijke zuiveringscampagne in 2Doc: In de documentaire Welcome to Chechnya laat filmmaker en regisseur David France zien hoe Russische activisten in Tsjetsjenië vervolgde LGBTQ+'ers hun land uit smokkelen met gevaar voor eigen leven. Door middel van een internationaal netwerk bieden de activisten hen een veilig onderkomen.  

Homo's en transgenders zijn in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië door een dodelijke zuiveringscampagne hun leven niet zeker. Sinds 2016 voert de leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, een campagne om 'het bloed van de Tsjetsjeen te zuiveren' door LGBTQ+-ers vast te houden, te martelen en uit te moorden. 

Een uitgebreid en geheimzinnig netwerk van activisten neemt daarom het heft in eigen handen. Zij smokkelen vervolgde LGBTQ+’ers het land uit, zoals Grisha, een evenementenorganisator die werd gemarteld, en Anya, die vermoord dreigt te worden door haar familie. Met hulp van een internationaal netwerk wordt een veilig onderkomen geboden. 

Regisseur David France filmt de dagelijkse gang van zaken van de activisten die met onvoorstelbare risico's worden geconfronteerd. Welcome to Chechnya vertelt de verhalen van verschillende homoseksuele mannen en vrouwen die hulp nodig hebben. Om hun identiteit te beschermen heeft de filmmaker hun stem veranderd en gebruikt hij pseudoniemen. Hij past ook een nieuwe digitale 'face double'-techniek toe die nog nooit eerder is gebruikt bij het maken van documentaires. 

De documentaire won verschillende prijzen op onder ander Sundance en de Berlinale.

Welcome to Chechnya zie je op vrijdag 27 november, 22.25 uur bij VPRO op NPO 2.

Meer informatie: 2doc.nl

 

Internationaal Documentaire Festival Amsterdam

Op maandag 23 november organiseert IDFA voor het achtste jaar op rij de Queer Day, met bijzondere en persoonlijke verhalen uit de LGBTQI+-gemeenschap van over de hele wereld. Met onder andere het indringende Son of Sodom en het compassievolle Unforgivable. Niet te zien op de 23ste, maar wel tijdens het IDFA zijn het ijzingwekkende Welcome to Chechnya en het melancholische Socks on Fire. In ons IDFA-artikel lees je meer over Queer day en het programma.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden