Tell Me Why

In 2020 kwam Tell Me Why uit, de eerste videogame van een grote ontwikkelaar, Dontnod entertainment, met een transgender hoofdrolspeler. Tell Me Why heeft inmiddels de 'Games for Impact award' gewonnen bij de Game Award, waar Livvy Hall, die community manager bij Microsoft is en heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van de game, haar dankwoord uitsprak voor de prijs. Bekijk de video hier. Tell Me Why won meteen ook de prijs voor de 'Best Microsoft Xbox Game' en tijdens de Gayming Awards 2021 – een prijsuitreiking speciaal voor videogames met LHBT+ thema's - werd het spel nogmaals genomineerd voor vijf awards. De uitreiking van die awards is op 24 februari (hier lees je meer). 

Meer dan een spel

Tell My Why gaat over de levens van de tweeling Tyler en Alyson Ronan en begint in het jaar 2005 in het prachtige dorpje Delos Crossing in Alaska. In het verhaal komt de speler erachter dat de tweeling Ollie en Alyson Ronan van elkaar zijn gescheiden door de staat nadat Ollie had bekend dat hij zijn moeder, Mary-Ann, heeft vermoord. Ollie wordt naar een ver weg gelegen jeugdgevangenis gestuurd en begint zijn transitie, waar hij zijn naam verandert naar Tyler. Zijn zus Alyson wordt geadopteerd door de politiechef van Delos.

Nadat ze tien jaar gescheiden zijn geweest herenigen Tyler en Alyson zich weer in Delos. Pas dan komen ze erachter dat ze niet dezelfde herinneringen delen over hun verleden. Ze besluiten samen te gaan onderzoeken hoe hun moeder is overleden; Tyler en Alyson hebben namelijk tegenstrijdige herinneringen over hun jeugd. In het verhaal is de tweeling op een bovennatuurlijke manier met elkaar verbonden, waardoor zij mysterieuze visioenen hebben. Hiermee kunnen zij hun conflicterende herinneringen herleven, om erachter te komen wat er nu precies is gebeurd is in die dramatische nacht.

Het spel brengt je naar verschillende delen van het oude huis met de tweeling en laat je beide kanten van de visies en herinneringen ervaren. Terwijl je met herinneringen uit het verleden omgaat, zul je keuzes maken die de kracht bepalen van de unieke band die Tyler en Alyson delen. De beslissingen die je maakt zullen ook de toekomstige loop van het leven van de tweeling bepalen. Je kunt nog meer geheimen ontgrendelen met puzzels die meer diepte brengen in het verhaal en een venster openen naar de fantasiewereld van de tweeling, 'The Book of Goblins'. 

Maatschappelijke thema's

In Tell Me Why worden verschillende maatschappelijke thema's aangekaart. De belangrijkste thema's in dit spel zijn de acceptatie van LHBTI+ personen en de positie van minderheden, maar ook problemen als sociaal isolement, opvoedingsproblemen en zelfmoord worden behandeld. Het zijn grote thema's, die door Dontnod op een mooie en natuurlijke manier door het verhaal van Tell Me Why zijn verweven, vindt ook Tweakers.

Dontnod en Microsoft hebben samengewerkt met de Amerikaanse organisatie GLAAD, die zich inzet voor het stimuleren en bewaken van oprechte representatie van de LHBTI+ gemeenschap in de media, om van Tyler een 'authentieke representatie van de transervaring' te maken. GLAAD's director of Transgender Representation Nick Adams laat in een interview weten dat Microsoft en Dontnod met dit spel de lat hoog hebben gelegd voor toekomstige LHBTI-inclusiviteit in games; Tyler is een multidimensionaal karakter waarbij schadelijke stereotypen niet aan de orde zijn. Hij prijst de zorgvuldigheid van de makers voor het creëren van de personages. 

Ben jij benieuwd geworden naar deze game? Je kunt 'm spelen met Microsoft Windows, Xbox One en Steam. Bekijk ook dit interview met de makers van Tell Me Why over transrepresentatie in games.

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Antiboy: de podcast van schrijver Valentijn Hoogenkamp. Verschillende gasten praten over genderidentiteit en geaardheid in alle geuren en kleuren. Wanneer voel jij je echt jezelf?

Lees verder

Vieze energie

Roomser dan de paus: Spirituele vriendin heeft kritiek op mijn onenightstands, scharrels met vreemden, mannen én vrouwen. Ik vind dat ze er geen bal mee te maken heeft.

Lees verder

Rollercoaster naar ons gezin

De focus op ovulatie en menstruatie. Wel of niet ongesteld deze maand. Zo ontzettend spannend. En uiteindelijk zenuwslopend. Vol goede moed begonnen we aan het proces...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden