Diversiteit in kabinet VS

Een zucht van verlichting ging er door het land, toen Joe Biden op 20 januari officieel het presidentiële stokje overnam van de toen al vertrokken Donald Trump. In de eerste week van zijn presidentschap heeft Biden meteen orde op zaken gesteld en waar mogelijk onwenselijke beslissingen van Trump teruggedraaid. Zo heeft hij onder meer de Verenigde Staten weer terug laten keren in het klimaatakkoord van Parijs, heeft hij de WHO laten weten lid te willen blijven, stelde hij bezoekers van federale gebouwen verplicht een mondkapje te dragen, gaf hij akkoord voor de steun van DACA, dat bescherming biedt aan immigranten die als kind naar de VS gekomen zijn en stopte hij de financiering van de muur bij Mexico.

Ook voor de diversiteit is de nieuwe president goed nieuws: Biden heeft een kabinet samengesteld dat 'diverser is dan ooit', meer dan de helft is vrouw en er is bijvoorbeeld de openlijke homoseksuele Pete Buttigieg als minister van Transport, Lloyd Austin als eerste zwarte ministerie van Defensie en Janet Yellen als eerste vrouwelijke minister van Financiën. Voor Volksgezondheid zal de eerste Latino, Xavier Becerra, de minsterpost bekleden, met Rachel Levine als onderminister, de eerste transgender ooit in het kabinet.

De LGBTQ+ rights in het land zijn er met Biden ook meteen op vooruit gegaan. Op de eerste dag van zijn presidentschap heeft hij al gesteld dat discriminatie op basis van geaardheid of genderidentiteit voorkomen dient te worden, en begin deze week heeft hij de ban op transgenders in het leger opgeheven. Deze ban was door Trump (via een tweet) in het leven geroepen, en had grote consequenties voor transgenders in het leger en ook voor hen die plannen hadden in die richting. Zo vertelt Leigh (19) aan de New York Times: 'Mijn familie accepteert me niet. Ik had me aangemeld voor de Marines om een nieuwe start te kunnen maken, maar die droom, mijn toekomst, zag ik in rook opgaan.' Leigh heeft verschillende baantjes gehad maar heeft nooit zijn draai kunnen vinden. 'Ik was zelfs met testosteron gestopt om mijn kansen te vergroten ooit het land te kunnen dienen. Als het verbod is teruggedraaid, meld ik me meteen aan!'

'Eindelijk kunnen we deze zwarte bladzijde in de geschiedenis omslaan', zegt Kevin Jennings, CEO van Lambda Legal (mensenrechtenorganisatie die strijd voor LHBTQ+ rechten). '.. en terugkeren naar de dag waarop transgender mensen weer openlijk en trots hun land kunnen dienen. (…) Het terugdraaien van de ban laat zien dat het land zich weer richt op de basisbelofte van gelijkheid.' Lambda Legal zegt blij te zijn dat Biden het discriminerende verbod naar de prullenbak verwijst, 'waar het thuishoort'.

 

Update 25 februari 2021:

Goed nieuws voor LGBTQ-America: Het was één van de prioriteiten van Biden en vandaag heeft de Equality Act een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gehaald. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat en daarna naar the Oval Office. Met de handtekening van Biden zal discriminatie wegens geaardheid of genderidentiteit straks definitief bij wet verboden zijn.

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

Deel jouw ervaringen

Nederland staat bekend als een voortrekker op het punt van LHBTIQ+ acceptatie, maar is dat wel zo? Hoe staat het anno 2021 met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+'ers? Doe mee!

Lees verder

Ze is gewoon lesbisch

Florence Vos Weeda speelt de rol van Alex: 'Het geeft mij veel vertrouwen in de toekomst als ik zie dat de LHBTQ+ gemeenschap steeds meer gerepresenteerd wordt in series.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden