Regenboog Stembusakkoord

Acht lijsttrekkers en vertegenwoordigers van politieke partijen tekenden dit weekend een stembusakkoord met COC Nederland. In dit doen de partijen een reeks beloften over LHBTI-emancipatie voor de komende kabinetsperiode.

Beeld: Geert van Tol, COC Nederland

De lijsttrekkers beloven onder meer te zullen zorgen voor tal van concrete maatregelen tegen discriminerend geweld en voor LHBTI-acceptatie op school. Ook gaan ze zorgen voor een wettelijk transitieverlof voor transgenderpersonen, definitieve verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet, een verbod op zogenaamde 'LHBTI-genezing' en een verbod op niet-vrijwillige en niet medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse kinderen.

De lijsttrekkers gaan er verder voor zorgen dat Nederland alsnog een meerouderschapswet krijgt, voor regenbooggezinnen met drie of vier ouders. Het CDA plaatst daarbij een kanttekening, maar stelt dat haar bezwaren tegen meerouderschap niet 'in steen gebeiteld' zijn. Verder krijgt elke Nederlander volgens het akkoord de mogelijkheid om zonder tussenkomst van de rechter een X in plaats van M of V in het paspoort en andere officiële documenten te laten plaatsen. LHBTI-asielzoekers worden niet langer afgewezen op grond van ondeugdelijke stereotypen.

Het akkoord werd op 13 maart getekend door Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP), Kirsten van den Hul (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD) en Liane den Haan (50PLUS).

'Met dit akkoord in de hand kunnen we de komende jaren grote stappen vooruit zetten voor de Nederlandse regenbooggemeenschap,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Dat is een prachtig cadeau voor onze gemeenschap én voor de 75e verjaardag van het COC, de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld.'

Beloften in het Regenboogakkoord:

Om discriminerend geweld aan te pakken, komen er volgens het Regenboogakkoord hogere wettelijke straffen op te staan, worden er discriminatierechercheurs aangesteld en komt er meer tijd en geld voor Roze in Blauw-politieteams.

De lijsttrekkers beloven in het akkoord dat de onderwijswetgeving de komende kabinetsperiode wordt aangescherpt om er voor te zorgen dat er een einde komt afwijzing van LHBTI's door scholen

Verder beloven partijen een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid. LHBTI-mensenrechten blijven topprioriteit in het Nederlands mensenrechten- en ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

Het is voor het eerst dat ook het CDA het COC-akkoord tekent. Alle partijen zijn van harte welkom het akkoord alsnog te onderschrijven.

Bij de samenstelling van het Regenboogakkoord werkte het COC nauw samen met Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID.

Het hele artikel lees je op de website van COC Nederland.

 

Lees ook:

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden