Relatieroltrap

Ik weet niet zo goed hoe ik om moet gaan met mijn vriendin, nu met corona. We wonen niet samen en dat willen we ook niet. Tenminste; nu met het virus lijkt het alsof we het beter wel kunnen doen. We worden allebei gek van het geregel: wie heb jij gezien deze week, is diegene getest, kunnen wij elkaar nu wel zien want ik moet morgen naar mijn moeder… We moeten er een hele agenda op naslaan elke keer. Nu is zij ook nog eens haar baan verloren en heeft ze moeite haar huur te betalen. Het zou ons leven zo veel makkelijker maken als we samen zouden wonen. Maar is dat wel een goeie reden, vraag ik me af? Ik hou echt wel van haar, we zijn al een paar jaar happy samen. Misschien moest het er toch een keer van komen, maar wat als het niet werkt, we veel te veel op elkaar lip zitten, en we er spijt van krijgen? Dan hebben we helemaal een probleem. Hoe maak je zo'n beslissing? Ik hoop dat je advies hebt.

 

Lieve anonieme schrijver,

Het is me wat, enigszins verantwoord LAT'ten tijdens de coronapandemie. Ik lees verschillende factoren die meewegen in je kwestie, dus die ga ik uitdiepen. Laat me beginnen met je te bedanken. Je gaat serieus met de staat van de wereld om en dat verdient waardering. Aan eventueel tornen aan de richtlijnen wil ik hier dus verder geen aandacht besteden.

De relatieroltrap

Ik lees in je brief een twijfel die ik vertaal als de volgende: wil ik de volgende stap op De Relatieroltrap zetten? De relatieroltrap is een concept dat je al beter kent dan je denkt. Het zijn de normen die we, vaak onuitgesproken, hebben over hoe een relatie zich moet ontwikkelen. Dat begint met daten, elkaar leren kennen, voor het eerst seks hebben, exclusief zijn naar elkaar, familie en vrienden ontmoeten, reizen, samenwonen, kat/hond nemen, trouwen, kinderen krijgen, samen met pensioen, tot de dood erop volgt. Je zou moeten beginnen bij het begin, en telkens doe je een volgend stapje 'omhoog'. Gaat een relatie voorbij, dan val je van de roltrap en begin je weer bij start.

Dit is een hardnekkig riedeltje waarvan jij zelf ook al hebt gemerkt dat je er niet per se iets mee hoeft. Je wil(de) aanvankelijk niet samenwonen met je vriendin, want jullie relatie is heerlijk zoals die is. Nu komt die samenwoonvraag toch boven, en weet je niet zeker wat je ermee moet. Moeten jullie op de roltrap? En als je erop bent, kun je dan ook weer de-escalaten?

Goede redenen

Het antwoord op de eerste vraag is: nee, je hoeft niet op die roltrap. Je overweegt nu samen te wonen en die beslissing staat op zichzelf, ongeacht wat je hiervoor en hierna met elkaar deelt/deelde. Wat mij betreft is elke weloverwogen reden om samen te wonen een goede. Het maakt niet uit hoe praktisch of romantisch jullie motivatie is; als je er maar transparant over bent naar elkaar. Mijn suggestie aan jullie is om de voor- en nadelen van samenwonen eens op een rijtje te zetten, en jullie motivatie(s) om het (nu) te doen. Laat je niet leiden door hoe een relatie eruit zou moeten zien, maar door wat je het meeste comfort zou brengen. Bedenk ook hoe dat in de toekomst weer kan veranderen, door verminderde coronastress, de wens om te reizen, de dingen waarvan je vermoed dat ze voor jullie relevant kunnen worden. Maak dus ook een plan voor 'wat als een van ons weer apart wil wonen'!

Daarmee kom ik op vraag twee (de-escaleren van de relatieroltrap). Ik lees in je overweging dat samenwonen een onomkeerbaar iets lijkt. Je gaat het doen, en vanaf daar is dat hoe jullie relatie blijft. Maar als je de relatieroltrap niet volgt, betekent dat dat het oké is om een poosje samen te wonen en daar later weer mee op te houden. Dat zegt niets over de waarde en betekenis van jullie relatie. Het zegt vooral dat een andere woonvorm op dat moment beter bij jullie past.

Creatieve oplossingen

Er zijn bovendien allerhande creatieve mogelijkheden te bedenken om jullie situatie te vergemakkelijken. Zo zouden jullie tijden kunnen afspreken waarin jullie een cluster vormen en verder niemand anders binnen 1,5m laten. Dan zie je elkaar die weken extra veel, en in de tijd daarbuiten gaan jullie ieder meer je eigen gang. Ook kun je nadenken over jullie afspraken verder vooruit plannen. Wat dat betreft vraagt deze tijd om zowel meer commitment (kan ik ervan op aan dat jij je aan onze afspraak houdt) als meer flexibiliteit (ik heb klachten dus ik moet thuisblijven). Da's even wennen ten opzichte van normaal, juist omdat het plannen veel meer tijd kost. Je kunt ook kiezen voor een gezamenlijke agenda waarin je met emoji's aangeeft om welk contact een afspraak gaat, en een wekelijks planmoment. Daardoor wordt het meer een gestructureerd klusje in plaats van een continue stressfactor.

En ook het samenwonen kan creatiever en minder vaststaand. Misschien kan je vriendin haar stek voor drie maanden onderverhuren en kunnen jullie in die tijd proefsamenwonen bij jou thuis. Of willen jullie maand om maand in ieders huis zijn, en de leegstaande plek voor een maand verhuren. Het meest wilde plan is om beiden je huis en verplichtingen op te zeggen en voor onbepaalde tijd te reizen naar een coronavrij land. Da's misschien niet voor de hand liggend en ook niet risicovrij, maar ik wilde je de optie toch even voorleggen. Stel je voor ;)

Samengevat is mijn tip: zie samenwonen niet als een in steen gehouwen besluit. Als je na een tijdje merkt dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen, gaan jullie gewoon weer apart wonen en ga je verder vanaf daar. Als je die optie bewust van tevoren bespreekt en op vaste momenten met elkaar spreekt over hoe jullie je bij het samenwonen voelen, kun je (creatief) samenwonen ook zien als een leerzaam experiment.

Ik wens jullie veel experimenteerplezier!

Liefs, Roos

 

 

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

 

Lees ook:

 'Ik kan haar niet loslaten' | Passie of veiligheid? | 'Het is hier geen hotel' | Seksuele beleving

Heb je een prangende vraag, waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Log in om te zien hoe je jouw vraag kunt stellen!

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Seksueel trauma

'Het ging als een waas aan me voorbij en tegelijk herinner ik me elk detail. Ook nu nog, 30 jaar later. Ik heb er zelf om gevraagd, ik heb ze hun gang laten gaan... Daar heb ik last van.'

Lees verder

rosetta.

Platform voor en door vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Opgericht om zichtbaarheid te vergroten en kennis en ervaring uit te wisselen.

Lees verder

Feiten en cijfers

'Ronduit verontrustend', zegt Simon Timmerman, Movisie: 'Plannen en beleid moeten inclusiever worden ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden