Asiel voor LHBTI's uit Iran!

'COC Nederland dringt opnieuw aan op asiel voor LHBTI's uit Iran. Aanleiding is de onthoofding van een 20-jarige homoseksuele Iraniër en een nieuw ambtsbericht over Iran. COC vraagt staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) om geen LHBTI-asielzoekers meer naar het land terug te sturen omdat het er levensgevaarlijk is. Zeker twee LHBTI-asielzoekers worden op dit moment met uitzetting naar Iran bedreigd.

De 20-jarige homoseksuele Iraniër Alireza werd onlangs onthoofd door familieleden nadat zijn seksuele oriëntatie bekend was geworden. Dat maakte de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie 6Rang begin mei bekend.

Uit een recent verschenen ambtsbericht van de Nederlandse regering over de situatie in Iran, blijkt dat op homoseksualiteit niet alleen de doodstraf staat, maar dat er ook daadwerkelijk LHBTI's worden geëxecuteerd. De Iraanse regering verdedigt dat door te stellen dat er 'morele principes' zijn.

Ook beschrijft het ambtsbericht hoe mensen worden veroordeeld tot gevangenisstraf na te zijn opgepakt op informele ontmoetingsplekken, hoe een activiste wordt veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het 'normaliseren van homoseksuele relaties' en hoe een zanger, Mohsen Lorestani, om een chatbericht is aangeklaagd voor 'corruptie op aarde', waarop de doodstraf staat.'

(...)

'In juli 2019 maakte de Nederlandse regering het moeilijker voor LHBTI's uit Iran om asiel te krijgen in Nederland. De extra bescherming van transgender asielzoekers werd zelfs volledig afgeschaft. Er was volgens de regering namelijk een 'positieve tendens' zichtbaar.

OutRight, 6Rang en COC hebben van het begin af bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Volgens de organisaties is er eerder sprake van een verslechtering van de situatie voor LHBTI's. Ook het ambtsbericht van de regering spreekt nu van een verslechtering.

COC, OutRight en 6Rang bepleiten dat LHBTI-asielzoekers uit Iran in Nederland weer het optimale beschermingsniveau krijgen. De organisaties deden dat eerder in 2019 en 2020. Het hoge beschermingsniveau was van kracht sinds 2006. Toen gingen schokkende foto's de wereld over van twee jongemannen die in de stad Mashad de strop omgehangen kregen om te worden geëxecuteerd.'

Lees het hele bericht op de website van COC Nederland.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden