Love is Love

Maak kennis met Jasha Elaine, een 20-jarige queer popartiest uit Tilburg. In april kwam haar eerste queer single uit: 'Love is Love'. Met dit nieuwe nummer wil Jasha uitdragen dat liefde universeel is; 'Probeer je er niet voor te schamen als jouw geaardheid afwijkt van 'de norm', maar het zet juist om in iets moois. Iedereen heeft liefde nodig, ook jij.' Wij spraken haar!

Luister het nummer via Spotify of YouTube!

Beeld: Sophie Boonstra // Photoboons

Muziek over ervaringen als queer vrouw

Ik zit al sinds mijn negende op zangles en ik heb alle soorten muziekstijlen uitgeprobeerd die er zijn; van klassiek tot pop tot musical. Toch was het elke keer net niet wat ik wilde. Toen ik begon met zelf muziek schrijven ging er een wereld voor me open. Ik merkte dat ik het veel leuker vind om mijn eigen muziek te zingen in plaats van andere nummers te coveren. In mijn muziek wil ik dingen delen die ik zelf meemaak. Sinds ik twee jaar geleden met vrouwen begon te daten ben ik daar in mijn hoofd veel mee bezig. Dit is ook de reden waarom ik muziek ben gaan schrijven over mijn ervaringen als queer vrouw. 

 

 

Tinderen met vrouwen

Ik kwam net van de middelbare school af toen ik mijn nieuwsgierigheid naar vrouwen begon te onderzoeken. Ik zou drie maanden op reis gaan en ik had mijn Tinder account stiekem op meisjes ingesteld, maar ik vond het zo eng dat ik het diezelfde avond weer terug veranderde naar alleen jongens, haha. Ik was zo bang dat iemand het zou zien! Tijdens mijn reis heb ik er heel veel over nagedacht, waardoor ik uiteindelijk de stap durfde te zetten. Mijn familie en vrienden vertelde ik na mijn reis dat ik meiden ging daten/aan het daten was en iedereen reageerde super positief.

Geen coming out story en geen label

Ik heb geen 'coming out story'. Al toen ik klein was grapten mijn ouders weleens: 'Wanneer kom je met een jongen of een meisje thuis?' Door dit soort opmerkingen voelde ik dat ze er totaal geen probleem mee zouden hebben als ik (ook) op meisjes zou vallen. Hoewel ik er wel lang mee in m'n hoofd gezeten heb voordat ik het durfde te vertellen, denk ik dat de manier waarop mijn ouders er zo 'chill' mee omgingen het wel een stuk makkelijker voor mij heeft gemaakt. Ik hoefde nooit uit de kast te komen als 'iets'. En dat is fijn, want ik weet helemaal niet zeker of ik alleen op meisjes val. Misschien date ik over een paar jaar wel weer met een jongen, maar nu zijn het wel echt de vrouwen, haha. Daarom geef ik mezelf geen label maar definieer me als queer, dat is voor mij een hele mooie omvattende term.

Muziek als inspiratie

Het zou super cool zijn als ik met mijn muziek de LHBTI+ community kan inspireren. Ik zie nog zoveel mensen struggelen met hun geaardheid. Dat vind ik echt jammer. Juist om die reden vind ik het heel belangrijk om als artiest super open te zijn over mijn geaardheid. Ook ik vind het nog steeds weleens spannend, maar gelukkig durf ik in mijn artiestenpositie wel meer dan in mijn 'gewone' leven, haha. Ik wil graag mijn platform gebruiken om anderen te helpen om volledig zichzelf te kunnen zijn.

Meer queer muziek op de radio

Meer queer representatie in de popmuziek is sowieso heel belangrijk, want ik vind dat muziek nog veel te weinig gaat over LHBTI+'s; Vrijwel alle liefdesliedjes die je nu op de radio hoort gaan over 'hetero' liefde. Ik wil hier graag verandering in brengen en ik hoop daarom zelf ook groot te worden in Nederland. Het liefste zou ik met mijn muziek de radio hitlijsten willen bereiken. De eerste stap is al gezet! Op Lesbian Visibility Day op 26 april was mijn nummer live te horen bij radio 3FM. Maar na de zomervakantie ga ik nog veel meer queer nummers uitbrengen. Blijf op de hoogte via mijn Instagram account!

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden