Pride Photo expo

Heb jij de Pride Photo expositie van 2021 al bewonderd? Pride Photo is een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met het vergroten van de kennis en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit door middel van beeld. Elk jaar houdt Pride Photo een internationale fotowedstrijd waarbij ze afbeeldingen selecteren die op de mooiste manier de diverse LGBTQ+ gemeenschap, waar ook ter wereld, illustreren. Vanwege corona kon de geplande Pride Photo expositie in november 2020 niet doorgaan. Het thema van vorig jaar: Curiosity, The Compass to our Passions, was gericht op nieuwsgierigheid, kijken zonder oordeel en de drang om andere mensen beter te begrijpen. [bron]

Openluchttentoonstelling

Om de winnende foto's toch met het grote publiek te delen heeft de organisatie gekozen om de winnende foto's nu in de buitenlucht tentoon te stellen. Het zou zonde zijn om deze foto's niet met iedereen te delen. Zeker als je je bedenkt dat de foto's een selectie zijn uit meer dan 2500 afbeeldingen ingestuurd vanuit 40 landen. De jury noemde de winnende foto's in het juryrapport '…een eerbetoon aan de diversiteit van de verhalen, de menselijke nieuwsgierigheid en de benarde situatie van de wereldwijde LHBTQ+ gemeenschap.' Ikzelf was afgelopen weekend ook erg onder de indruk van de foto's.

De andere kant van het verhaal

Tijdens mijn 'dagje weg' in Groningen liep ik nietsvermoedend over het Akerhof – in eerste instantie om de Der Aa-kerk op de foto zetten- totdat ik stuitte op de Pride Photo expositie. Dat was een leuke verrassing, want ik was compleet vergeten dat de expositie tijdelijk naar Groningen was 'verhuisd'. Wat ik zelf vooral mooi vind aan de foto's is dat ze 'de andere kant' van het verhaal laten zien. Het leven wordt voor LHBTQ+ mensen in Rusland erg moeilijk gemaakt onder het bewind van Vladimir Poetin. In het dagelijkse nieuws zie je Poetin zelf maar al te vaak verschijnen, maar realistische, alledaagse beelden van Russen die zelf tot de LHBTQ+ gemeenschap behoren zie je maar zelden in de media. De foto die mij het meeste aansprak was deze van Alena Zhogol (22, links) en Katya Rosolovskaya (23, rechts), samen in hun flat in Moskou. Ze zijn al drie jaar samen en ze zijn openlijk lesbisch. Onderstaande foto is van dezelfde fotograaf. Je ziet hier Maria, Anastasia en hun kat Sam. Zij zijn op het moment van de foto 7 maanden samen. De hele serie 'Ordinary People' zie je hier.

Rusland en Nederland

Ikzelf heb ook jaren samengewoond met mijn ex-vriendin, ik ben in de 20 en ik ben openlijk lesbisch. Hoewel er veel gelijkenissen zijn tussen mij, Alena en Katya, is er één groot verschil: zij wonen in Rusland en ik woon in Nederland. Voor deze meisjes is het hartstikke moeilijk om openlijk lesbisch te zijn, en dat komt niet alleen door de anti-homowetten in het land, maar ook doordat de Russische media steeds meer negatieve opvattingen rondspuien over LHBTQ+ personen, wat weer leidt tot toenemende intolerantie onder de Russen zelf. Natuurlijk is Nederland ook niet perfect als het gaat om de LHBT+ acceptatie, maar over het algemeen durf ik hier wel met een vrouw te zoenen op straat. Ik weet niet of ik dat ook in Rusland zou durven.

Fotograaf Ksenia Kuleshova heeft deze fotoserie gemaakt met als bedoeling om betekenisvolle gesprekken te starten over tolerantie in de Russische samenleving. Ik hoop dat deze fotoserie hier inderdaad aan bij zal dragen, zodat de leefsituatie voor LHBT+ mensen in Rusland uiteindelijk zal verbeteren.

Een landelijke toer

De Pride Photo tentoonstelling reed op donderdag 10 juni weer verder naar de volgende locatie: Amsterdam Noord. Deze LHBTQ+ tentoonstelling is tot half november namelijk op negen verschillende plekken in Nederland te zien. Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer zegt dat ze dit jaar bewust hebben gekozen voor een openluchttentoonstelling mét een landelijke toer. 'Wij hopen met deze vorm veel meer en ook andere mensen te bereiken. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland. Mensen die niet dagelijks nadenken over vooroordelen en de positie van de LHBTQ+ gemeenschap. Ik denk dat ons dat gaat lukken met deze prachtige gratis openluchttentoonstelling.' Van 2 tot 23 september is de tentoonstelling in Maastricht te zien, en daarna in Assen. Ga voor het complete overzicht naar de website!

Kun je niet naar één van de locaties komen? Bekijk tentoonstelling dan online.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden