Lesbische nonnen

Ze ging onlangs in première op het filmfestival van Cannes en beloofde al eerder voor ophef te zorgen: De nieuwe film Benedetta, een Franse film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, deed inderdaad behoorlijk wat stof opwaaien. Het is een film over lesbische nonnen in het Italië van de 17e eeuw, het NRC noemt het 'een spektakel van builenpest, zelfkastijding en brandstapel', een verhaal 'vol religie, leugens, geweld en seks.' En het is nog eens waar gebeurd ook: Judith C. Brown schreef in 1986 het non-fictie boek Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy, over Benedetta Carlini (1591-1661).

Beeld: Filmfestival Cannes

Een hysterische film over over religieuze extase als seksuele uitlaatklep is Benedetta niet, volgens het NRC. Het is eerder 'een klassiek uitgebalanceerde, politieke film die zijn pulp knap doseert.' 

Het is deels een nonsploiterende thriller over vrouwen met slechte gewoonten, maar vooral een indrukwekkend, elegant en knap neergezet drama met een goeie balans en hoge entertainmentwaarde, vindt BBC. Zij geven de film 5 sterren. Anders dan landgenoot The Guardian, die de film vooral ordinair en banaal noemt en er niet meer dan twee sterren aan waagt. Hoe dan ook een 'visueel spektakel' (NRC) over het 17de-eeuwse Pescia.

Benedetta is vanaf oktober te zien in Nederland. Binnenkort lees je bij ons meer over deze film!

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden