Meerouderschapswet

Neem de invoering van een meerouderschapswet op in het regeerakkoord! Die oproep doen meeroudergezinnen deze week aan de politieke leiders. In een ontroerend filmpje gemaakt door stichting Meer Dan Gewenst, de stichting voor LHBT'ers met kinderen of een kinderwens, vragen ouders en kinderen aan de politici hen dit keer niet te vergeten. De gezinnen wachten al jaren op een wet die erkent dat een kind meer dan twee ouders kan hebben.  

Volgens de huidige wet kan een kind niet meer dan twee juridische ouders hebben. Dit leidt tot problemen in meeroudergezinnen, waar er vaak drie of vier ouders zijn. Een lesbisch stel heeft bijvoorbeeld kinderen samen met een vriend of een mannenstel co-oudert samen met een vrouwenstel. Een niet-wettelijke ouder mag geen beslissingen nemen als het kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt en heeft geen stem in het onderwijs dat een kind volgt. Bij een schenking of een erfenis van de niet-wettelijk ouder, moeten de kinderen daar veel belasting over betalen. Bovendien is het voor kinderen en hun ouders pijnlijk dat de wet de band tussen de niet-wettelijke ouders en hun kinderen niet erkent. 'We zijn échte ouders. Allemaal!' vertelt een moeder in het filmpje. 

In 2016 adviseerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap een wettelijke regeling in te voeren voor meerouderschap en meeroudergezag, waarbij een kind tot vier ouders kan hebben. Veel politieke partijen beloofden al in 2017 deze meerouderschapswet in te voeren, maar kwamen hun belofte niet na. Dit voorjaar zetten acht politieke partijen hun handtekening  onder het COC Regenboogstembusakkoord. Ook VVD en D66, die nu het voortouw nemen bij de formatie, spraken daarmee af dit keer wel een goede meerouderschapswet in te voeren.

Stichting Meer Dan Gewenst roept de politieke leiders op zich aan hun afspraak te houden en meerouderschap op te nemen in het regeerakkoord. Sara Coster, woordvoerder van de stichting en zelf moeder in een meeroudergezin, zegt: 'Zorg dat de feitelijke ouders ook de juridische ouders worden, zodat ouders in meeroudergezinnen allemaal ook wettelijk goed voor hun kinderen kunnen zorgen.'

Bron en beeld: Stichting Meer dan Gewenst: Het platform voor LHBT'ers met een kinderwens.

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden