Queer Theater Festival

Tijdens de Pride vindt voor de eerste keer in Amsterdam het Queer Theater Festival plaats. Met diverse theaterproducties worden vanuit verschillende perspectieven verhalen van de queer community verteld. Het festival wordt gehouden van 28 juli t/m 8 augustus 2021 in het OBA Theater. Het Queer Theater Festival is een initiatief van de OBA in samenwerking met Theater van de Heelheid, Het Zuidelijk Toneel en Studio 52nd.

Foto: FOK ME HOKJE Studio 52nd – Robert van der Ree

Het Queer Theater Festival viert de diversiteit aan talenten, stemmen en verhalen van artiesten, kunstenaars en hun publiek. De performers maken met verschillende kunstvormen en cultuuruitingen actuele en relevante maatschappelijke thema’s zoals grensoverschrijding, genderidentiteit en –diversiteit bespreekbaar. Als cultureel podium draagt het festival bij aan de zichtbaarheid van de LGBTIQ+ gemeenschap bij het publiek.

Vier producties, 19 voorstellingen

Het festival bestaat uit vier producties die bij elkaar opgeteld goed zijn voor 19 voorstellingen in het OBA Theater. Na iedere voorstelling is er ruimte voor een nagesprek met de makers en acteurs.

CHMSX stories

Theater van de Heelheid verzamelde ervaringsverhalen over het taboeonderwerp ‘sex onder invloed van drugs’. In de mozaïekvertelling CHMSX stories schakelen drie acteurs uit verschillende generaties, begeleid door een pompende live soundtrack, virtuoos tussen die ervaringsverhalen. De premièrevoorstelling is op 28 juli om 20.30 uur in het OBA Theater.

Shirt uit Fahd!

In Shirt uit Fahd!, een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, Alles voor de Kunsten en Likeminds, geeft theatermaker en acteur Fahd Larhzaoui een inkijkje in de gayscene met zijn feesten en geëxperimenteer met drugs. Hoe ga je om met totale vrijheid? Waar liggen grenzen als alles grenzeloos is?

Casting 'The Pass'

Het Zuidelijk Toneel komt met Casting 'The Pass', waarin een jonge acteur gespeeld door Jord Knotter, auditie doet voor zijn droomrol bij een ervaren castingdirector. Hij wordt langzaam meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Een moedige voorstelling over een systemisch probleem.

FOK ME HOKJE

FOK ME HOKJE is een coproductie van Studio 52nd, Het Geluid Maastricht, COC en Emancipator. Drie acteurs verwerkten diverse ervaringsverhalen over hoe het nu echt is om vandaag de dag jong en queer te zijn in Nederland.

Kwaliteitstheater

Het Queer Theater Festival is een initiatief van de OBA in samenwerking met Theater van de Heelheid, Het Zuidelijk Toneel en Studio 52nd. Met hun producties maken ze taboe zichtbaar, houden ze grenzen kritisch tegen het licht en zoeken ze de discussie hierover op. Dit doen ze op een verbindende manier die toegankelijk is voor iedereen. Dat is de kracht van het theater en het mooie van het Queer Theater Festival. Kwaliteitstheater wordt gecombineerd met activisme en liefdadigheid. 

Tentoonstellingen

Naast het Queer Theater Festival staan er tijdens de Pride ook twee tentoonstellingen in de OBA. IHLIA presenteert de tentoonstelling Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland, dat het verhaal vertelt van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. EXPOSITIE X, Alles en Niets omvat portretten van tientallen binaire personen van fotografe Mona van den Berg. Beide exposities staan in OBA Oosterdok.

Meer info: https://www.oba.nl/qtf.html

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verslaafd aan de liefde

Codependentie: Een verzameling strategieën die jij jezelf hebt aangeleerd en die je door de jaren heen bent gaan gebruiken om je staande te houden. Deel 1: Relatieverslaving.

Lees verder

Turks, queer en trots

Regiedebuut Ayla Çekin Satijn in première op Nederlands Film Festival: Beş vertelt het verhaal van een Turkse, queer vrouw die bang is niet geaccepteerd te worden door haar gemeenschap.

Lees verder

Jij bent nu te zien

Positieve representatie van trans en non-binaire personen: In de Kijkgids vind je titels op Netflix, maar ook op Videoland, Ziggo en NPO Start, in veel verschillende genres.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden