Uit de kast in de klas?!

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

 

Hoi Roos,

Na de zomer zal het allemaal wel weer normaal zijn, na deze moeilijke covid-periode. En dan sta ik ook weer gewoon voor de klas. Ik ben docent geschiedenis op een middelbare school, en sinds vorig jaar is mij duidelijk dat ik op vrouwen val. Ik heb nu al een paar maanden een vriendin. Ik voel erg dat ik een voorbeeldfunctie heb, want als ik niet uit de kast durf hoe moeten jongeren van nu dat dan doen? Ik zou mijn le erlingen graag vertellen dat ik lesbisch ben. Aan de ene kant.

Aan de andere kant: Er zit in elke klas wel een groepje grote bekken, van die types die, uit onzekerheid, graag anderen voor schut zetten of erger. En daar ben ik dus zenuwachtig over. Ik wil in de gangen niet nageroepen worden, 'vieze pot' naar mijn hoofd krijgen en het onderwerp zijn van allerlei gegiechel. Ik kan een klas wel aan, maar als het zo persoonlijk wordt weet ik niet of ik stevig genoeg in mijn schoenen sta. Mijn vraag aan jou is: heb je tips om meer zelfvertrouwen te krijgen over mijn geaardheid? Of misschien wel hoe ik pesters aan kan pakken?

Heb je deze video gezien? Heel mooi vind ik dat. Zou willen dat ik zoiets durfde! (link, leerkracht Elise komt uit de kast voor de klas, red.)

Groetjes van Linda (31, uit de Randstad)

 

Lieve Linda,

Voor iedereen is de periode van corona veranderend geweest, maar voor jou heeft 't een roze randje: je bent erachter gekomen dat je op vrouwen valt en je hebt nota bene zelfs een leuke vriendin! Gefeliciteerd, ik ben blij dat je dit heerlijke gevoel van jouw manier van liefhebben beleeft.

Je vraagt wijst me op de beperkingen van mijn expertise. Ik werk niet in het onderwijs, weet vrij weinig van didactiek en het is lang geleden dat ik de aandacht van een groep pubers moest vasthouden. Wel weet ik (uit professionele en persoonlijke ervaring) dat alle liefde buiten de hetero-mono-norm om acceptatie vraagt: van jezelf en van je omgeving.

Geïnternaliseerde homohaat?

We willen natuurlijk allemaal glitterend trots en tevreden zijn met onze seksuele gerichtheid. De hele kern van zoiets als Pridemaand is juist dat dat, door omgevingsinvloeden, helemaal niet vanzelfsprekend is. Wat we meekrijgen in de buitenwereld (homo als scheldwoord, objectiveren van twee zoenende vrouwen, dreiging van geweld en sociale uitsluiting) nemen we met ons mee, en voilà: we moeten dealen met geïnternaliseerde homohaat.

Omdat je expliciet vraagt hoe meer zelfvertrouwen te krijgen over je geaardheid, denk ik dat hier een

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

The L word: GEEN S4

Showtime heeft aangegeven The L word Generation Q niet te verlengen voor een nieuw, vierde seizoen. Maar: Er is iets nieuws in de maak!

Lees verder

Als de seks minder wordt

Ik weet dat dat niet waar is, toch spookt het soms door mijn hoofd: 'Ze vindt mij niet meer aantrekkelijk.' We hebben het al vier jaar leuk samen. Wat voel ik eigenlijk zelf?

Lees verder

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden