Stoppen met seks

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

 

'Mijn vriendin heeft te kennen gegeven dat ze wil stoppen met seks. Ik weet niet goed wat ik ermee aan moet. In de praktijk zal er niet zoveel veranderen, want we vrijen eigenlijk bijna nooit meer. Maar ik vind zo'n verklaring om te stoppen dan ook wel weer heel rigoureus.

Waarom kan ze het onderwerp niet gewoon met rust laten? Nu wordt het plotsklaps heel erg beladen, en verwacht ze van mij dat ik akkoord ga met de afspraak dat we dus niet en nooit meer seks gaan hebben. Zou ze wat anders bedoelen? Wat bezielt iemand om zo'n statement te maken? Zegt dit iets over de toekomst van onze relatie? We zijn allebei in de 50 en deze zomer 17 jaar samen. Ik houd van haar, maar door deze ontwikkeling vraag ik me af of de toekomst samen nog wel levensvatbaar is. Een relatie zonder seks is gewoon vriendschap, toch? Wat denk jij?'


Lieve anonieme schrijver,
Je uitgebreide brief is me ingekort onder ogen gekomen en je vraag is een veel voorkomende, namelijk: welke plek heeft seks in onze relatie? Laten we de neerbuigendheid van de frase lesbian bed death voor altijd begraven en met compassie op onderzoek gaan.

Zelfbeschikking

Het begin is simpel: als iemand (zoals je vriendin) aangeeft dat ze geen seks willen, hebben anderen (in dit geval jij) dat te accepteren, want het is haar lijf en zij bepaalt wat ermee gebeurt. Seks onder druk is verre van oké, dus haar overtuigen van dat ze iets moet doen wat ze niet wil is dat ook niet. En zeg nou zelf, seks hebben met iemand die dat niet wil, da's om alle denkbare redenen niet prettig, toch?

Dat gezegd hebbend ben ik benieuwd naar wat maakt dat je vriendin je niet heeft meegenomen in haar gedachtegangen; ze heeft je een conclusie medegedeeld. Juist als jullie weinig vrijen en er dus weinig directe aanleiding is, roept dat bij mij veel vragen op. Voelt ze misschien impliciete druk om toch seks te hebben? Komt dat door een 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen versieren voor vrouwen

'Het boek dat ik zelf zo graag had willen hebben.' Hoe word je beter in flirten, versieren en daten met vrouwen en hoe word je aantrekkelijkste versie van jezelf? Eline schreef deze praktische gids.

Lees verder

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden